Administrația Biden a adăugat, vineri, 14 companii chineze și alte entități pe lista neagră, invocând abuzurile asupra drepturilor omului și supravegherea de înaltă tehnologie din regiunea Xinjiang.
Departamentul american al Comerțului spune despre companiile respective că au fost „implicate în încălcări ale drepturilor omului și în abuzuri în implementarea campaniei chineze de represiune, detenție în masă și supraveghere de înaltă tehnologie împotriva uigurilor, kazahilor și a altor membri ai grupurilor minorității musulmane din Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang”, transmite Reuters.
De partea cealaltă, Beijingul neagă acuzațiile și acuză partea americană că încearcă să se amestece în afacerile sale interne.
Companiile înscrise vineri pe lista neagră sunt: China Academy of Electronics
Departamentul american al Comerțului a precizat că în total este vorba despre 34 de entități adăugate vineri pe lista neagră – câteva sunt din Rusia și Iran, în timp ce alte cinci oferă sprijin direct către programele de modernizare militară ale Chinei, programe legate de tehnologia laser și sistemele de gestionare a luptei.
„Departamentul Comerțului rămâne ferm angajat să ia măsuri puternice și decisive pentru a viza entități care permit încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang sau care utilizează tehnologia SUA pentru a alimenta eforturile destabilizatoare de modernizare militară ale Chinei”, a declarat Gina Raimondo, secretarul american pentru comerț.
Lista cuprinde și opt entități acuzate că facilitează exportul de articole din SUA către Iran, precum și șase entități care ar fi implicate în achiziționarea de componente electronice de origine americană, probabil în legătură cu programele militare rusești.
Acțiunea de vineri vine în contextul în care, luna trecută, departamentul american adăuga cinci companii și alte entități chineze pe aceeași listă, pe baza unor acuzații de muncă forțată în regiunea din extremitatea vestică a Chinei.
China neagă acuzațiile de genocid și muncă forțată în Xinjiang și susține că politicile sale sunt necesare pentru a elimina separatiștii și extremiștii religioși care ar fi plănuit atacuri și care ar fi stârnit tensiuni între uigurii majoritar musulmani și poporul Han, cel mai numeros grup etnic al Chinei.
„Partea chineză va lua toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze și respinge tentativele SUA de a se amesteca în afacerile interne ale Chinei”, a declarat vineri Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de externe.