Voicu Rădescu, fondatorul teatrului independent din România, a murit la vârsta de 65 de ani. El a creat cel mai vechi club de jazz din țară

Publicat: 24 08. 2021, 21:15
Actualizat: 24 08. 2021, 21:19
Foto: Facebook / Green Hours jazz&theatre-café

Voicu Rădeacu a murit la vârsta de 65 de ani. El a fost fondatorul primului club de jazz din România, dar și cel care a înființat Teatrul Luni de la Green Hours și Green Hours Jazz Fest.

În 1994, Voicu Rădescu deschidea Green Hours 22 jazz-cafe, fiind cel mai vechi club de jazz din țară, dar și Green Records, unicul label muzical ce aparținea unui club din țară. Tot el a lansat și Teatru Luni de la Green Hour, fiind primul teatru independent din România.

În 2003, UNITER a premiat Teatru Luni, la Green Hour cu Premiul de Excelență.

Voicu Rădescu a fost unul din idealiștii ăia care fac ca lumea să pară că are speranță, că există niște valori care se ridică deasupra mărunțișurilor care ne guvernează viețile”, a scris Tudor Chirilă pe contul său de Facebook.

Cine a fost Voicu Rădescu, fondatorul primului teatru independent din România

Voicu Udrea Dan Radescu a fost nepotul generalului Rădescu, cel care a condus România între 1944 – 1945.

Udrea Rădescu s-a născut la data de 3 noiembrie 1955, iar vreme de mulți a locuit pe Bulevardul Dacia, în casa în care s-a născut.

Imediat după căderea comunismului, Rădescu s-a implicat în viața culturală bucureșteană. Astfel, el a influențat într-un mod impresionant scena teatrului post decembrist.

In familie a fost pasiunea pentru citit. Dacă aveam un viciu, când eram pusti, era cititul!  Intr-o măsura, era si viciul fratelui meu, care de la un punct încolo s-a focalizat pe teatru, de pe la optișpe ani. Si din pasiunea pentru citit – repet, aproape viciu, ca orice e prea mult – s-a ivit, daca vrei, si aprehensiunea pentru alte direcții: muzica, artele, in general”, mărturisea el, într-un interviu, potrivit Urban.ro.

Voicu Rădescu, cetățean de onoare al Bucureștiului

În martie 2021, Voicu Rădescu a fost declarat cetățean de onoare al Bucureștiului, de către primarul Nicușor Dan.

Edilul a postat un mesaj în memoria fondatorului Green Hour, pe contul său de Facebook, în cursul serii de marți.

Ne-a părăsit Voicu Rădescu, după o grea suferință, pe care a îndurat-o cu deosebită demnitate. Mulți oameni din zona culturală i-au fost aproape în aceste luni, în special Lia Bugnar și Rozana Mihalache.

Te copleșea cu altruismul lui. Ultima oară când am vorbit, eu eram îngrijorat de starea lui de sănătate, iar el mi-a spus: „Mă uit pe fereastră și văd vizavi patru apartamente goale, de ani de zile, și mă gândesc la oamenii ăia evacuați în strada Vulturilor. Oare ce este de făcut?”.

Sunt mândru că a fost declarat cetățean de onoare al Bucureștiului. Copiez mai jos ce am scris atunci, esența pentru mine a cine a fost Voicu Rădescu.

Istoria la Hegel este evoluția conștiinței universale, a naturii care ia conștiință de ea însăși. Istoria noastră postdecembristă este istoria unei societăți traumatizate care ia conștiință de ea însăși, restabilind echilibrul firesc cu instinctul de conservare care a prevalat. Trebuie să fim recunoscători, ca societate, acelora care, uitând adesea de ei înșiși, au exprimat în acești ani conștiința societății.

Voicu Rădescu este o conștiință. A fost în stradă în 21 decembrie 1989 și nu a făcut niciodată paradă de asta. A fost implicat în toate cauzele civice postdecembriste, de la Standul Tineretului la Roșia Montană, de la locuințe sociale pentru persoane evacuate până la Berzei Buzești și Hala Matache și toate celelalte.

Mai mult decât atât, a reușit. A reușit să creeze un teatru independent și să dea astfel posibilitatea multor tineri de perspectivă, atunci, să ajungă azi nume de referință în cultura noastră. A reușit să inițieze și să mențină un spațiu și un festival de jazz care a adus la București nume mari ale jazz-ului mondial. A reușit să ducă actul de cultură la un public care nu mai avusese expunere la cultură și să aducă în fața publicului “cult” problematica unei categorii sociale care nu mai fusese expusă”, a scris Nicușor Dan.

Actori celebri care au debutat pe scena Green Hours

Numeroși actori cunoscuți din prezenți au urcat, la începutul carierei lor pe scena de la Green Hour.

Florin Piersic Jr. a debutat ca regizor în 2002, fiind nominalizat la Premiile UNITER cu „Sex, Drugs, Rock and Roll” .

Emanuel Pârvu  a fost nominalizat, în 2005, la Premiile UNITER pentru „Sectorul S”, spectacol scris scris, regizat și jucat de el, dar montat pentru prima oară la Green Hours.

Vlad Ivanov a jucat la Teatru Luni la Green Hour, în piesa „Fir’mituri”, regizată de Lia Bugnar.