Vedetele din SUA au transmis mesaje dure după moartea lui George Floyd. Oprah, Beyonce, Barack Obama și mulți altii cer dreptate și pedepse aspre pentru rasism, în numele afro-americanului ucis de un polițist

Publicat: 01 06. 2020, 16:03

Beyonce a lansat un semnal de alarmă pentru a se face dreptate în cazul uciderii lui George Flyod, afro-americanul care a murit după ce un polițist i-a pus genunchiul pe gât, în timp ce îl aresta. Artista este doar una dintre zecile de celebrități care au lansat un strigăt de ajutor împotriva rasismului.

Ni se rupe inimași suntem dezgustați. Această durerenu trebuie să devină un obicei. Nu vorbesc doar despreoameni de culoare. Dacă sunteți albi, negri, maronii sau ceva diferit, sunt sigurăcă vă simțiți revoltațide rasismuldinAmerica de azi. Fără oameni uciși. Fără să-i vedem pe cei de culoare mai puțin oameni. Nu mai putem să întoarcem capul. George înseamnă familia noastre și umanitate.Este parte din familia noastră pentru că este american. De prea multe ori că am văzut crime violentefără consecințe. Da, cineva a fost acuzat, dar nu s-a făcut dreptate. Continuați să vă rugați pentru pace, compasiune și vindecare. Cerem dreptate în numele tău”,spune ea într-un videoclip postat pe Instagram.

Oprah Winfrey, bântuităde imaginile în care George Floyd se zbatea să respire

Oprah Winfrey a postat vineri un tribut cufundat pe Instagram lui George Floyd, pe fondul unor crize și revolte pentru uciderea sa.

„Am încercat să mă gândesc ce e de spusîntr-un astfel de acest moment. Nu am reușitsă trec pesteimaginea cu genunchiului pe gâtul lui „Îmi revine în minte dimineață când mă ridicdin patși când parcurg sarcinile obișnuite ale zilei. Nu merita asta. Și de când a apărutvideoclipul din celălalt unghi, când doi ofițeri îl țin la pământ…inima mi sefrânge și mai tare. Familia și prietenii săi spun că a fost un uriaș blând. Moartea sa ne-a arătat acum că are un suflet uriaș. Dacă mărimeaunui suflet este determinată de sfera sa de influență, George Floyd este un suflet puternic ”, a scris Winfrey. #GeorgeFloyd: Vorbim în numeletău. Dar de data aceasta nu vom lăsa numele tău să fie doar un hashtag”, a scris Oprah.

Lady Gaga cere pedepse egale, indiferent de statut

„Am multe de spus , dar primul lucru pe care vreau să-l spun este că îmi e fie frică să spun ceva care să stârnească și mai multă furie, deși tocmai asta este emoția pe care o simțim în aceaste momente. Nu doresc să incit la mai multă violență. Aș vrea să vin cu o soluție. Sunt la fel de indignată de moartea lui George Floyd, așa cum am fost de moartea altor oamenii de culoare care au fost curmate de-a lungul a sute de ani, care au fost luate în țara noatră ca urmare a rasismului și a sistemului corupt care îl susține. Vocile comunității negre au fost reduse la tăcere de prea mult timp și această tăcere s-a dovedit mortală din nou și din nou. Și indiferent de cât de multe proteste sunt, ei încă nu văd nici un fel de compasiune de la liderii meniți să ne protejeze. Oamenii din America sunt rasisti, acesta este un fapt.Mi se rupe inima pentru George Floyd, familia lui și pentru oamenii din Minneapolis. Crima este crima. Polițiștii sunt și cetățeni, aceleași reguli ar trebui să li se aplice. Acest lucru este absolut oribil și dacă primarul și procuraturaia atitudine, esteun exemplu negativpentru întreaga țară„, a scris cântăreața.

Barack Obamaa catalogatmoartea lui George Floyd, ca fiind un subiect tragic și dureros

Obama a ieșit cu o declarațiadupă ce oameniiindignați de ceea ce s-a întâmplat și îngrijorați de derapajele rasiste ale actualui președinte Donald Trump, i-au cerut un punct de vedere.

Fostul președinte american Barack Obama a criticat în termeni duri incidentul tragic în urma căruia un bărbat de culoare a murit, în timp ce era în custodia poliției. “Așa ceva nu ar trebui, nu poate fi normal pentru America anului 2020”, a scris Obama pe rețelele de socializare.

Așa ceva n-ar trebui să fie ,,normal” în America anului 2020. Nu poate fi ,,normal”. Dacă vrem ca și copiii noștri să trăiască într-o țară care se ridică la înălțimea propriilor idealuri, putem și trebuie să fim mai buni,” a scris fostul lider de la Casa Albă.

„Este firesc să ne dorim ca viața „să revină la normal”, deoarece o criză pandemică și economică a schimbat tot ce ne înconjoară. Dar trebuie să ne amintim că pentru milioane de americani, tratați diferit din cauza rasei este tragic, dureros, incredibil de anormal”, a scris Obama pe Twitter.

George Floyd a murit sufocat, după ce un agent de poliție i-a ținut geunchiul pe gât minute în șir, în timp ce îl aresta

George Floyd, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani, a murit luni, în SUA. Acuzat că ar fi folosit bani falși la un magazin dintr-un cartier al orașului Minneapolis, bărbatul a fost reținut de autorități. Pentru că ar fi opus rezistență, susțin agenții de la fața locului, unul dintre ofițeri l-a imobilizat, așezându-se cu genunchiul pe gâtul său. Cu toate că Floyd a insistat că nu poate să respire, agentul a rămas așa timp de 8 minute și 46 de secunde, cum poate fi observat din filmări. Derek Chauvin, polițistul în cauză, a fost arestat și acuzat de crimă, iar colegii săi au fost demiși din funcție.

Proteste în memoria lui George Floyd în SUA,Germania, și în Marea Britanie

Duminică a fost a cincea zi de proteste în SUA, au început manifestările șila Londra și Berlinîn solidaritate cu demonstrațiile din America, unde oamenii au ieșit pe străzi pentru a reclama moartea lui George Floyd.

Mai precis, protestatarii adunați în Piața Trafalgar din Londra, Marea Britanie, au scandat „fără justiție, fără pace”, iar apoi au mărșăluit către Casa Parlamentului. Demonstrația s-a încheiat în fața Ambasadei SUA în Regatul Unit.

Totodată, câteva sute de manifestanți s-au adunat în fața Ambasadei SUA în Germania, din Berlin, și au purtat cu ei pancarte pe care scria „Dreptate pentru George Floyd”, „Nu ne mai omorâți” sau „Cine-i următorul” (cu un joc de cuvinte, „Who`s neckst”, făcând aluzie la cuvântul englezesc «neck» gestul ofițerului de a se așeza pe gâtul victimei, n.r.).