Un sat din România a înregistrat un singur divorț în ultimii 300 de ani / Situația a atras atenția jurnaliștilor BBC

Un sat din România a înregistrat un singur divorț în ultimii 300 de ani / Situația a atras atenția jurnaliștilor BBC
Foto: Facebook

În epoca actuală, divorțurile par a fi obișnuite, dar într-o comunitate rurală situată în România, un singur caz al unui astfel de eveniment a avut loc pe o perioadă de trei sute de ani.

Această circumstanță unică a atras atenția internațională, determinând jurnaliștii de la BBC să viziteze locația și să documenteze evenimentul.

Satul din România unde a existat un  singur divorț în ultimii 300 de ani

Menționat pentru prima dată în documentele istorice în 1124, orașul deține un loc semnificativ pe lista patrimoniului UNESCO. Cu o populație de puțin peste 2.000 de persoane, locuitorii orașului arată trecerea timpului pe chipurile lor. Trăind viața într-un mod modest, simplitatea este principiul călăuzitor.

Biertan, satul din țara noastră unde doar un singur divorț s-a produs în ultimii 300 de ani. Șașii sunt cei care stau în această zonă marcată de o istorie ce i-a fascinat pe jurnaliștii de la BBC. Sătenii mai ies din când, în când, prin piață pentru a-și vinde ce au mai bun, pentru a putea supraviețui.

„Pitorescul Biertan, una dintre cele şapte aşezări germane de saşi, care este inclusă în patrimoniul mondial Unesco, a îngheţat în timp. Căruţele trase de cai fac parte din viaţa cotidiană, iar localnicii se adună să-şi vândă mărfurile în piaţa pietruită din sat. În inima satului este o biserică fortificată”, descriu satul cei de la BBC, potrivit Fanatik.

„Închisoarea era un instrument de a ţine societate într-o ordine veche creştinească”

Cu trei secole în trecut, locuitorii din Biertan nu ar fi putut să înțeleagă impactul pe care l-ar avea acțiunile lor la scară globală. În acele vremuri, persoanele care solicitau divorțul erau chemate de preot și închise într-o „închisoare” desemnată pentru o perioadă de șase săptămâni. Pentru a fi mai precis, ei au fost închiși într-o cameră din biserica satului. Acest spațiu închis era mobilat doar cu un singur scaun, o masă, un pat mic, o singură pernă și o pătură solitară. Această metodă specifică de consiliere a fost documentată în înregistrările istorice ca „închisoare maritală”.

„Închisoarea maritală” pentru soții din Biertan dădea roade. Cei mai mulți au ieșit de acolo cu gândul de a nu se mai despărți. Religia luterană a locuitorilor permitea divorțul doar în anumite circumstanțe, precum adulterul unuia dintre soți, dar și în acest caz se încerca o reconciliere.

„Închisoarea era un instrument de a ţine societate într-o ordine veche creştinească”, a explicat Ulf Ziegler, actualul preot al bisericii. Potrivit spuselor sale, metoda așa zisei închisori a fost introdusă de către preotul de odinioară pentru a proteja familiile cu copii.

Totodată, acum 300 de ani, soțul era obligat să plătească jumătate din avere soției, iar dacă se recăsătorească și divorța a doua oară, a doua soție nu mai primea nimic. Preotul Ziegler a mărturisit că în prezent îl mai caută soți pentru a fi închiși încât să-și rezolve problemele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie