Ultimul membru al formației Monkees cere explicații FBI-ului

Publicat: 02 09. 2022, 14:00

Despre trupa de muzică pop The Monkees se știe că a fost una dintre cele mai populare formații din America. Mai puține detalii se știu însă referitor la faptul că membrii trupei au făcut obiectul unui dosar FBI legat de războiul din Vietnam.

Recent, Micky Dolenz, ultimul membru în viață al formației, în vârstă de 77 de ani, a dat în judecată agenția pentru a afla mai multe informații,conform The Guardian, ajutat de un amic avocat care i-a sugerat recent că ar fi interesant de aflat cum și de ce au fost membrii trupei monitorizați de guvernul SUA.

„Știm că la mijlocul și sfârșitul anilor ’60 FBI-ul a supravegheat susținătorii anti-război de la Hollywood, iar The Monkees au fost în mijlocul lor”, a declarat avocatul lui Dolenz, Mark Zaid, pentru BBC. „Acest proces urmărește să expună de ce FBI-ul a monitorizat The Monkees și pe membrii săi” a completat acesta.

FBI: „mesaje anti-americane privind războiul din Vietnam”

Într-o secțiune a dosarului, o sursă FBI anonimă care a participat la un concert din 1967 spune că pe ecran au fost prezentate „mesaje subliminale” „care constituiau inovații de stânga de natură politică”.

În procesul intentat, Dolenz afirmă că a „epuizat toate căile de atac administrative necesare cerute” pentru a avea acces la dosare, după ce a înaintat o solicitare în temeiul Freedom of Information Act (FOIA) către FBI în luna iunie.

Guvernul SUA are la dispoziție 20 de zile lucrătoare pentru a răspunde la cererile depuse, cu excepția „circumstanțelor neobișnuite”. Potrivit procesului, Dolenz a primit doar confirmări ale cererilor sale iar FBI a refuzat să comenteze.

Cea mai mare parte din memoriul de șapte pagini al FBI – raportat pentru prima dată de Rolling Stone – este cenzurată. Într-o secțiune a dosarului, o sursă FBI anonimă care a participat la un concert din 1967 spune că pe ecran au fost prezentate „mesaje subliminale” „care constituiau inovații de stânga de natură politică”.

Statul monitorizează orice intră în conflict cu interesele guvernului…

FBI a supravegheat mai mulți artiști de notorietate în timpul războiului din Vietnam, inclusiv pe John Lennon.

The Monkees, replica americană a celor de la The Beatles, a devenit cunoscută la sfârșitul anilor 1960 pentru hituri precum I’m a Believer și Last Train to Clarksville, înainte de a se despărți în 1970. .

Unele hituri au fost inclus mesaje anti-război, inclusiv Ditty Diego-War Chant și Last Train to Clarksville – un cântec despre un bărbat care se îndreaptă spre o bază militară, temându-se că nu se va mai întoarce acasă la iubita sa.

Grupul a avut patru albume nr.1 în 1967 – un record încă greu de egalat.