Trucul pe care toate gospodinele trebuie să îl știe / Cum să scapi rapid și eficient de orice pată de pe covor
Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a elimina petele de covoare, chiar și pe cele care sunt acolo de ceva vreme, există câteva sfaturi și trucuri care vă pot fi de ajutor. Nu trebuie să apelați la produse comerciale costisitoare sau să vă trimiteți covorul la o curățătorie chimică.
Mocheta este adesea o alegere populară pentru cei care doresc o podea caldă pe care să meargă în casele lor. În plus, servește ca o îmbunătățire vizuală a decorului unei camere.
Trucuri pentru a curăța repede și eficient petele de pe covor
Deși covorul poate părea atrăgător și funcțional din punct de vedere vizual, este important de reținut că este susceptibil să se murdărească destul de ușor. Spre deosebire de alte opțiuni de pardoseală din casă, cum ar fi lemnul tare sau gresia, covorul nu poate fi curățat rapid cu o cârpă umedă. În schimb, trebuie folosite metode alternative pentru a asigura curățenia și întreținerea acestuia.
Utilizarea unui aspirator poate să nu elimine toată murdăria încorporată în covoarele dumneavoastră. Pentru a asigura o curățare temeinică, experții recomandă să vă spălați covoarele de două ori pe an la o firmă de curățenie specializată. Din păcate, această opțiune poate să nu fie practică pentru toată lumea.
În cazul în care nu reușiți să vă curățați covorul profesional în mod regulat, există metode alternative pe care le puteți utiliza pentru a-l curăța singur, folosind soluții practice și ieftine. Printre cele mai de succes metode se numără aplicarea de bicarbonat de sodiu, în special atunci când se confruntă cu pete mai vechi. Această tehnică are și avantajul suplimentar de a îndepărta orice miros neplăcut și de a păstra culoarea covorului.
Combinați părți egale de bicarbonat de sodiu și sare fină, apoi aplicați amestecul pe covor stropindu-l pe suprafață. Lăsați amestecul să stea timp de o jumătate de oră înainte de a aspira covorul de mai multe ori.
Dacă petele de pe covor rămân după curățarea inițială, există un remediu simplu de încercat. Se amestecă un litru de apă cu două linguri de bicarbonat de sodiu și se aplică soluția pe zona afectată prin pulverizare pe covor. Lăsați soluția să își facă efectul timp de aproximativ o oră. După aceea, utilizați o perie pentru a curăța bine covorul înainte de a-l lăsa să se usuce. Odată ce covorul este complet uscat, acesta poate fi aspirat pentru a asigura îndepărtarea oricărui reziduu rămas, scrie Fanatik.
Se poate folosi și o combinație de oțet cu bicarbonat de sodiu
Există o altă alternativă pentru curățarea covoarelor, care este utilizarea unei combinații de oțet și bicarbonat de sodiu. Inițial, covorul este curățat cu un aspirator, iar ulterior bicarbonatul de sodiu este dispersat uniform pe covor, lăsat să stea timp de 30 de minute. Apoi, pulverizați oțetul și lăsați-l să stea încă 30 de minute. După aceea, covorul poate fi curățat cu o perie, iar orice reziduu rămas trebuie îndepărtat prin aspirare.
Oțetul este foarte eficient în curățarea petelor de cafea și ceai. Se amestecă două linguri de oțet cu 0,5 litri de apă, iar soluția se aplică pe pete cu ajutorul unui burete sau cu o perie și se freacă bine. După curățare, covorul se lasă să se usuce.
Amoniacul este un alt ingredient care te ajută să îndepărtezi petele nedorite de pe covor, mai ales cele de fructe, vin sau sânge. Metoda este una care dă rezultate chiar și în cazul petelor uscate Pentru a prepara acest amestec îți trebuie o linguriță de soluție diluată de amoniac și de două căni de apă. Se înmoaie o cârpă în soluția obținută, iar covorul se șterge cu ea.
O metodă de curățare a covoarelor care poate fi foarte eficientă implică utilizarea apei și săpunului. Pentru a crea această soluție, săpunul este ras și fulgii rezultați sunt dizolvați în apă. Este important ca soluția să fie concentrată, așa că trebuie adăugată doar o cantitate mică de apă. Odată ce soluția este pregătită, poate fi pulverizată direct pe covor și lăsată să se usuce. În cazul în care rămân unele pete, acestea pot fi îndepărtate folosind un burete sau o perie, urmată de o aspirare temeinică a covorului. Apa și săpunul sunt deosebit de eficiente în îndepărtarea petelor precum lipici, vin, suc, ciocolată și lipici.