O fi 1 mai Ziua Muncii instituită la nivel mondial în 1889 de Congresul Internaționalei Socialiste, dar adevărul e că în spatele acestei sărbători moderne stau alte două, cu tradiţii ce se pierd în negura timpului. De 1 mai celebrăm Ziua de Armindeni ori Ziua Pelinului, cunoscută și ca sărbătoarea bețivilor… Ce se face în prima zi de Florar în afară de băut bere, mâncat mici, ciolan cu fasole? Să trecem în revistă câteva tradiţii populare.
Armindenieste o sărbătoare anuală populară, fix la1 mai, dată considerata începutulprimăverii, în tradiţiile păgâne. Sărbătoarea se ținea pentru roadele pământului și pentru a evita dezastrele naturale precumgrindinasauseceta. Arminden este de fapt o zeitate a vegetației, dar în tradiţia rurală armindenul era un copac curățat de crengi și împodobit cu spice de grâu. Cu el feciorii plecau la un alt fel de colindat în seara de ajun, pe 30 aprilie…
„Tinerii plecau în pădure, în munte și tăiau cel mai înalt copac (brad sau fag), pe care îl puteau aduce ei pe umeri. Îl curățau de crengi, dar la vârf îi lăsau câteva, pe care le împodobeau. Armindenul era ridicat, până la prânz, în centrul satului. Pe tulpină se puneau cununi de flori și spice de grâu. Urma o întrecere a tinerilor care se adunau și puneau uneori pariuri, câștigând cel ce putea să se urce până sus. În sâmbăta premergătoare Armindenului, din fiecare familie pleca cineva să aducă câte un mesteacăn tânăr și crengi înfrunzite de tei. În zori, mult înainte de răsăritul soarelui, când abia se înălța Luceafărul de ziuă și roua nu a fost smintită de lumină, fiecare gospodar punea mesteacănul la poartă și crengi de tei la streșinile casei și ale șurii. Apoi își împodobeau interiorul casei cu flori de iasomie și tei.” – consemna Calendarul Popular din 1980, conform wikipedia.ro
Armindenul, se pune noaptea, pe nevăzute, la fetele de măritat și la casele oamenilor harnici. Feciorii din Banat fac asta în noaptea zilei de 30 aprilie spre 1 Mai, fără a fi văzuți.
În dimineața de Armindeni, oamenii se spală pe față cu rouă. Se spune că roua simbolizează belșugul, bogăția și sănătatea. Acest ritual se face în primele 3 zile din luna mai, iar în prima zi, cei care țin la tradiții se spală întreaga zi cu roua recoltată la prima oră.
Gospodarii pun ramuri verzi la porți pentru a avea un an prosper: recoltă bogată, familie sănătoasă, bani mulți în punguță – acum şi pe card. Ramurile verzi care se pun în fața casei trebuie să vină din cea mai apropiată pădure. Este un mare păcat dacă sunt tăiați copacii din apropierea casei.
Tot pe 1 Mai încep să se culeagă plantele medicinale amare, cum e pelinul. De altfel, se spune că în această zi pelinul are puteri magice.
La masa de prânz, se pune pelin lângă tacâmuri, pentru a îndepărta duhurile rele din încăpere și a ușura digestia.
Porumbuleste de preferat să fie semănat până la Armindeni, altfel acesta nu va da roade. Oamenii de la sate seamănă în ziua de Armindeni doar pepeni, castraveți și anumite soiuri de fasole.
Oamenii de la oraş încing grătarele, beau bere, mănâncă mici, după ce în prealabil vor fi fost la vreun miting muncitoresc cu sindicatele.
Anul acesta însă, dincolo de orice tradiţie, #stamacasa…