Pepenele galben este un fruct adorat de foartă multă lume, iar în această perioadă a anului este și foarte căutat, chiar dacă poate părea că pierde teren în fața rudei lui, pepenele roșu. Ba chiar pepenele galben este mai recomandat decât cel roșu. Acest fruct are un conținut redus de calorii și o concentrație de apă de 90%.
Pepenele galben are numeroase beneficii pentru sănătate. Acest frunct este foarte bogat în nutrienți, vitamina C, vitamina B6, vitamina K, potasiu, magneziu și antioxidanți. De asemenea, conține și puțin sodiu și o cantitate mare de potasiu, lucru care favorizează scăderea tensiunii arteriale.
Pe de altă parte, pepenele galben întărește sistemul osos datorită acidului folic, vitamina K și magneziul pe care le conține.
Un lat lucru benefic la consumul de pepene galben este faptul că reglează cantitatea de zahăr din sânge.
Pe de altă parte, acest fruct este bogat în electroliți și are un conținut de aproximativ 90% de apă. Prin urmare, este esențial pentru hidratatrea organismului.
Ba mai mult, pepenele galben îmbunătățește aspectul pielii și asta datorită vitaminei C pe care o conține. Astfel, producția de colagen este stimulată, aceasta fiind foarte importantă pentru a păstra pielea frumoasă și catifelată, prevenind apariția primelor semne ale îmbătrânirii. În plus, consumul de pepene galben previne apariția petelor de pe piele.
Printre beneficiile pepenelui galben se mai numără și întărirea sistemului imunitar, este ideal pentru eliminarea toxinelor din organism și îmbunătățește vederea.
Aproximativ 150 de grame de pepene galben are 50 de calorii, 12 grame de carbohidrati (1 gram fibre), 1 gram de proteina, 0,3 g grasime, 106% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina A, 95% din vitamina C, 1% din calciu si 2% fier. De asemenea, 150 de grame de pepene galben iti aduce un aport de 5% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina K, niacin, vitamina B6, magneziu si potasiu.
Prin urmare, acest fruct este un aliat pentru cei care vor să dea jos câteva kilograme sau vor să își facă din dietă o perioadă mai ușoară.
Pepenele galben nu îngrașă. Ba din contră. Acesta te poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus.
Totuși, ca orice aliment consumat în exces, poate să devină duşmanul siluetei unei persoane. Astfel, dacă dorim să consumăm pepene galben, putem consuma 2 felii, fără să ne facem griji că s-a produs un surplus de calorii.
Atenţie însă, chiar dacă în cura de slăbire, pepenele poate să fie un aliat, pentru cei care suferă de insuficienţă renală nu este deloc recomandat.
Când vine vorba de sarcină, pepenele galben este recomandat viitoarelor mămici, deoarece conţine acid folic, un nutrient important pentru dezvoltarea corectă a sarcinii şi prevenirea apariţiei defectelor congenitale ale bebeluşului.
Acidul folic este extrem de important pentru sanatatea si mentinerea celulelor organismului. Ajuta si la prevenirea anemiei.
Ingrediente:
• 100 grame de pepene galben (curatat de coaja si de samburi)
• 1 banana
• 1 lingurita de maca
• 1 varf de scortisoara
• 1 pahar de apa purificata
• cuburi de gheata, pentru servire
Mod de preparare
Se introduc toate ingredientele (mai putin gheata) intr-un blender si se mixeaza cateva secunde. Se toarna lichidul intr-un pahar in care stau deja cuibarite doua cuburi de gheata si se bea cu inghitituri mici, pe indelete.
Ingrediente
500 g miez de pepene galben
3 gălbenuşuri
120 g zahăr tos
250 ml smântână
2 pliculete zahăr vanilat
câteva frunze de mentă pentru decor
Mod de preparare
1. Pulpa de pepene galben se pasează cu o furculiţă sau cu ajutorului unui blender, apoi se amestecă cu 50 g de zahăr. Gălbenuşurile se pun într-un vas cu restul de zahăr şi zahărul vanilat şi se bat cu mixerul până se obţine o cremă densă şi se topeşte tot zahărul. Peste această compoziţie se toarnă smântâna şi se mai bate încă 5 minute.
2. Pepenele galben pasat se pune peste compoziţia obţinută şi se amestecă uşor, fără să se mai mixeze, până se omogenizează. Se pune la congelator şi se lasă 3-4 ore.
3. Se poate servi în cupe formate din coajă de pepene galben. Pentru decor, opțional, foloseşte trei-patru frunze de mentă proaspătă și niște extra pepene galben, dulce și parfumat.
Ingrediente:
Pentru aluat:
200 g făină,
1 praf de sare,
4 ouă,
100 g zahăr pudră,
50 g unt topit,
3 linguri cacao,
1 pliculeț praf de copt.
Pentru cremă:
1 kg miez de pepene galben,
2 linguri zeamă de lămâie,
250 ml smântână pentru frișcă,
zahăr pudră, după gust ,
20 g gelatină.
Pentru decor:
150-200 g pepene galben,
frunze de mentă.
Mod de preparare
Încălzești cuptorul la 180 ̊ C. Mixezi ouăle cu zahărul la viteză mare. Separat, combini făina cu sarea, cu praful de copt și cu cacao. Iei din acest amestec și îl încorporezi, în ploaie, în ouă, omogenizând ușor cu lingura de lemn. Adaugi untul și continui să amesteci. Răstorni aluatul într-o tavă tapetată și îl dai la cuptor până trece testul scobitorii. Îl scoți și îl lași să se răcească.
Pasezi pepenele cu puțin zahăr și cu zeamă de lămâie. Prepari gelatina conform indicațiilor de pe ambalaj, apoi o încorporezi în piure. Bați smântâna cu restul de zahăr și o omogenizezi în piureul de pepene. Dai crema la rece, nu mai mult de 5-10 minute, apoi o întinzi peste blat. Servești prăjitura decorată cu feliuțe de pepene galben.