Centrii de control al apetitului din creierul persoanelor obeze și supraponderale sunt diferiți de cei ai oamenilor cu o greutate mai mică, potrivit unui nou studiu citat de Sky News.
Cercetătorii studiului susțin că descoperirea lor mizează pe legătura dintre structura creierului, masa corporală și consumul de alimente.
Există mai mulți factori care influențează cât de mult mănâncă și ce mănâncă oamenii, inclusiv genetica, reglarea hormonală și mediul în care trăiesc, însă nu este clar ce se întâmplă în creier pentru ca acesta să ne transmită senzația de foame sau sațietate.
Cercetătorii au folosit un algoritm dezvoltat prin tehnologia AI a învățării automate pentru a analiza scanări cerebrale obținute de la 1.351 de adulți tineri cu diferiți indici de masă corporală. Au fost căutate diferențele care apar la nivelul hipotalamusului, o mică regiune din creier de dimensiunea unei migdale, în cazul persoanelor subnutrite, cu o greutate normală, supraponderale și obeze.
Potrivit studiului, volumul total al hipotalamusului a fost semnificativ mai mare la adulții din categoriile supraponderale și obeze, iar cele mai mari diferențe au fost observate în acele subregiuni ale hipotalamusului care controlează apetitul prin eliberarea de hormoni ce reglează senzația de foame și de sațietate.
Studii precedente realizate pe animale au arătat că o dietă bogată în grăsimi poate provoca inflamarea hipotalamusului, care la rândul ei duce la obezitate și produce rezistență la insulină, scrie Digi24.ro.