Cum își pot afla fetele ursitul de Sfântul Gheorghe

Cum își pot afla fetele ursitul de Sfântul Gheorghe
Foto: infocs.ro

Creștinii ortodocşi îl sărbătoresc peSfântul Mare Mucenic Gheorgheîn fiecare an, pe 23 aprilie. În tradiția populară, reminiscenţele precreştine ni l-au lăsat şi pe omonimul Sân-George sau Sângeorz, patronul naturii înverzite și al vegetației… Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai populari în România, unde aproximativ 900.000 de conaţionali îl au drept patron al numelor şi protector.

Cum să îţi afli ursitul

Ei bine, se pare că Sfântul Gheorghe şi companionul Sân-Georgesunt nişte personaje care susţin întemeierea familiilor, prin urmare există o seamă de superstiţii ritualice pentru fetele care vor să se mărite, scrie Jurnal de Maramureş.

În ajunul zilei de 23 aprilie, se spune că fetele nemăritate pot vedea chipul ursitului oglindit într-un vas cu apă de izvor. Tânăra domniţă ce vrea să afle cum arată viitorul soţ, trebuie să îşi pună straie noi, să aprindă o lumânare şi să citească o rugăciune prin care îi cere Sfântului Gheorghe ajutor şi protecţie. Când va privi apoi în apa ulciorului, va putea întrezări chipul alesului…

Fetele, care vor să fie iubite şi să se căsătorească cu sufletul pereche, trebuie să semene în ziua Sfântului Gheorghe busuioc. Când busuiocul a înflorit, ele îl poartă în păr sau îl usucă şi îl ţin în poşetă, dăruid o crenguţă persoanei pe care o iubesc. De asemenea, busuiocul se crede că va purta noroc în găsirea sufletului pereche.

Superstiţii legate de protecţie şi prosperitate

În ziua Sfântului Gheorghe, creștinii pun la porțile caselor crenguțe de fag sau iarbă verde pentru a avea un an roditor.

Ramurile verzi sunt păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva bolilor.

Urzicatul este un alt obicei practicat de Sfântul Gheorghe. Există convingerea că prin urzicat oamenii vor fi mai ageri, mai harnici și sănătoși în anotimpul cald ce urmează să înceapă.

O altă supersiție de Sfântul Gheorghe spune că nu este bine să dormi, pentru că vei lua somnul mieilor și vei fi adormit tot anul…

Tot în această zi, tradiţia zice că dacă te duci pe malul apei, stai culcat pe burtă și se întâmplă să vezi un pește, vei avea noroc pe parcursul întregului an.

Sfântul Gheorghe în calendarul creștin ortodox

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, născut în Capadocia, din părinti creştini, a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Diocleţian. Datorită calităţilor sale, a ajuns în slujba împăratului, ca militar, şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor, începute în anul 303.

Sfântul Gheorghe îşi mărturiseşte credinţa în Histos şi va fi întemniţat, din cauza convingerilor sale. În încercarea de a-l abate de la crezul propovăduit, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie, care rămâne ziua sa de pomenire şi prăznuire.

În iconografie, el apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur – ipostază ce ilustrează o legendă în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din Libia, care era terorizată de un balaur. În unele icoane Sf. Gheorghe apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație