Savarinul sau baba au rhum, rețeta micului cozonac de care te vei îndrăgosti

Publicat: 26 01. 2024, 22:55

Cel care l-au gustat spun despre savarin că este desertul de care te vei îndrăgosti și pe care-l vei cere mereu, după ce ți-a întâlnit pentru prima dată papilele gustative.

Savarinul a apărut în „Manual practic de cofetărie pentur cofetari și particularo, peste 800 de rețete alese”, apărut la Editura Librăriei și Tipografiei H. Steinberg & Fiu în 1923.

Rețeta este dată de Emil Frederic și este un omagiu adus teoreticianului francez al gastronomiei, Jean-Anthelm Brillat-Savarin, dar bunicile din Bucovina îl văd ca pe un cozonac mic, iar în franceză poartă numele baba au rhum.

Ingrediente pentru savarin

Rețeta unui savarin delicios conține:

10 g drojdie proaspătă
puţin lapte călduţ
50 g zahăr pudră
250 g făină, 125 g unt
25 g zahăr
3 ouă
sare.

Pentru sirop vă sunt necesare:

250 g zahăr
500 g apă
1/2 lămâie
100 ml rom de bună calitate sau esenţă de rom.

Cum se prepară savarinul

Se desface drojdia în lapte călduț și se lasă câteva minute. În cazul în care veți folosi drojdie instant, timpul de așteptare este mai mic. Restul ingredientelor se vor pune în robot și se toarnă apoi drojdia. Se amestecă la viteză mică până se obține un aluat lipicios, asemănător unei creme.

Aluatul se acoperă cu un prosop și se lasă într-o cameră caldă, dar niciodată lângă o sursă de căldură. Se lasă să crească în jur de o oră. Puneți apoi aluatul într-o formă care în prealabil a fost unsă cu unt și tapetată cu făină. Ideal ar fi să folosiți o formă de metal cu o gaură la mijloc.

Se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Se verifică dacă aluatul e făcut cu o scobitoare. Aveți grijă ca atunci când scoateți prăjitura din formă să folosiți un cuțit subțire pentru a o desprinde.

Cum se prepară siropul pentru savarin

Pentru sirop, puneți la fiert apa cu zahărul și lămâie (sau sare de lămâie, așa cum era rețeta în original). Se lasă la fiert până când siropul devine corpolent, apoi se oprește focul și se lasă la răcit. Peste siropul răcit adăugați rom. Dacă vreți un gust și mai bun al siropului folosiți lichior de cafea sau altă băutură care vă este pe plac.

După ce sunteți siguri că savarinul e rece, puneți într-un castron și turnați siropul peste aceasta. Lăsați câteva minute și repetați de câteva ori, pentru ca aluatul să se îmbibe bine în sirop.

La final se unge bine prăjitura cu marmeladă de caise (ca în rețeta originală) sau pastă de alte fructe și se decorează cu fructe. Cine dorește, poate pune frișcă atât în golul din prăjitură cât și în vârful acesteia.