Sâmbăta morților iunie 2020. Ce tradiții și obiceiuri există de Moșii de Vară

Sâmbăta morților iunie 2020. Ce tradiții și obiceiuri există de Moșii de Vară

Sâmbătă, 6 iunie, înainte deDuminica Rusaliilorcelebrăm „Moşii de vară”, sărbătoare dedicată de Biserica Ortodoxă pomenirii morţilor. Cu aceasta ocazie, în toate bisericile de rit creştin ortodox se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. Tradiţia populară însă consemnează şi ea propriile obiceiuri pe care le avem din moşi strămoşi cu privire la cei care au trecut în lumea de dincolo.

Tradiţia bisericii de Sâmbăta morţilor

La biserică, gospodinele obişnuiesc să ducă blide cu colivă, mâncare şi fructe, pentru sufletul morţilor din neam. Pomelnice cu numele celor decedaţi sunt duse la altar pentru pomenire. După săvârşirea Liturghiei, preoţii ţin o slujbă specială pentru sufletul celor plecaţi, apoi se împart pomenile şi se merge la cimitir, unde se aprind lumânări şi se sfinţesc mormintele cu agheasmă de la biserică. În unele zone există şi tradiţia unei mese de pomenire, ţinute acasă, ca la parastas.

Obiceiuri popularede Moşii de vară

Tradiţia populară propovăduieşte multe datini precreştine, păstrate din străbuni.Se spune că începând cu Joia Mare, porţile raiului şi iadului sunt deschise, iar sufletele morţilor vin prin locurile unde au trăit, pentru ca apoi, în sâmbăta morţilor, să se întoarcă în lumea de dincolo.

Pentru ca sufletele celor adormiţi să fie împacate, se fac pomeni, mormintele sunt curăţate şi chiar împodobite cu ramuri de tei sau nuc. De ziua Moşilor de Varaoamenii împartoale pentru cei trecuţi în nefiinţă, casăaibădin ce mânca sau bea apă.Tot ceea ce se dăde pomanătrebuie săfie nou şi proaspăt.

În unele zone, credincioşii presară pe drumul spre bisericăplante parfumatece simbolizează drumul spiritelor spre locul de unde au plecat.

Superstiţii de Moşii de vară

Una dintre cele mai cunoscute superstiţii spune că, de Moşii de Vară, nu este voie sădormi afară. Nu ai voie nici să mergi la răspântii şi nici la fântână să scoţi apă, deoarece sunt locuri în carebântuie morţii care nu au linişte.

Tot în aceastăzi se duc la bisericăcrengi de tei şi frunze de nuc, pe care preoţii le sfinţesc iar mai apoi creştinii le pun la icoanăsau la streaşina casei pentru ca spiritele rele săocoleascăgospodăria. Mai mult, în popor se crede căteiul sfinţit poate vindeca surzenia, scrie realitatea.net.

Oamenii dau de pomană usturoi sau ceapă verde pentru ca grădina lor să rodească. Femeile nu au voie ca în această zi să măture ori să toarcă, nici să dea lături la porci, deoarece aceste acţiuni ar afecta sufletele celor decedaţi, care, supăraţi, vor dori să se răzbune…

Se mai spune că dacă plouă în ziua Moşilor de vară e semn de an rodnic, iar dacăarunci afarăo crenguţăde tei sfinţit în timpul ploii, aceasta va înceta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`