În postul Crăciunului din anul 2023 sunt 14 zile în care credincioșilor le este permis să mănânce pește. Pentru aceste zile speciale, avem o rețetă delicioasă de păstrăv în sos de roșii cu arome mediteraneene. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum să o prepari:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început, se curăță peștele de solzi și în interior. După ce este spălat, se usucă cu prosoape de hârtie și se pune într-o tavă care va ajunge la cuptor. Se presară sare, piper, se adaugă și ceapa tocată mărunt, cei trei căței de usturoi tocați și caperele.
Se pune sos de roșii din belșug și se toarnă apă, astfel încât peștele să fie acoperit, iar mai apoi se presară și puțin zahăr și se adaugă și măslinele. Se preîncălzește cuptorul la 180 de minute și se lasă să se gătească. După ce este gata, se scoate și se adaugă mărar, busuioc sau alte verdețuri.
O altă variantă este de a face sosul separat de pește
Se pun păstrăvul la cuptor pentru 15 minute și se lasă să se gătească pentru un sfert de oră, timp în care într-o tigaie, se pune mai întâi ceapa la călit, împreună cu usturoi, sare și piper. După ce ceapa a devenit translucidă, se adaugă și restul de condimente, iar pentru un gust mai intens poate fi adăugat chimen, puțin vin alb, busuioc și sosul de roșii.
Se lasă pe foc pentru câteva minute și abia după ce toate ingredientele s-au amestecat bine, se ia de pe foc și se toarnă peste pește, astfel încât să bucățile să fie acoperite complet, iar mai apoi se pune tava la cuptor pentru alte 10-15 minute.