Rețeta unui cozonac pufos și fraged a lui chef Cătălin Scărlătescu este una simplă, iar ingredientele sunt ușor de găsit.
Cu ocazia sărbătorilor de Paște, gospodinele pregătesc fel și fel de preparate tradițională, iar din meniu nu poate lipsi cozonacul și pasca.
Ingrediente:
250 g zahăr
1 kg făină
450 g lapte
60 g drojdie
5 ouă
300 g unt belgian
500 g nucă
150 g ciocolată belgiană
200 g rahat
30 g coajă de lămâie
30 g portocală confiată
Se freacă gălbenușurile cu sare. Într-un alt vas se pune făina și se toarnă, puțin câte puțin, următoarele: gălbenușurile, laptele alături de zahăr și unt, portocalele confiate, dar și maiaua, adică drojdia și făina pe care le-ați lăsat să crească. Totul se frământă până când compoziția va fi una elastică, potrivit realitatea.net.
Se lasă compoziția 60 de minute la dospit, după care se trece la următorul pas.
Se ia o bucată de aluat, se întinde foarte bine, iar peste se pun nucile și ciocolata belgiană, stafidele, rahatul, iar apoi se rulează. Rulada obținută trebuie tăiată în două, pe lungime. Jumătățile se împletesc și se ung cu ou.
Se tapetează o formă cu făină și unt, se așează aluatul și se lasă să se dospească timp de două ore. După ce aluatul va crește, se bagă tava într-un cuptor încins la 160 de grade Celsius, între 45 și 60 de minute.