Reguli inumane, impuse actorilor, în vechiul Hollywood. Femeile și homosexualii au suferit enorm (VIDEO)

Publicat: 20 02. 2023, 15:55
Actualizat: 20 02. 2023, 15:59
Foto: Hepta/Zuma Press / Frank Worth.

Celebritățile de la Hollywood-ul vechi au trebuit să treacă prin multe provocări. În perioada de glorie a Hollywood-ului, între anii ’20 și ’60, studiourile de film americane dețineau controlul asupra vieții vedetelor.

Reguli inumane impuse de studiouri

Companiile au fost responsabile pentru crearea unor vedete precum Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor, dar au impus și reguli stricte privind aspectul fizic și modul de viață al acestora. Este interesant faptul că multe dintre celebritățile de la Hollywood-ul vechi au respectat aceste reguli inumane impuse de studiouri.

Multe dintre femei  iconice din Hollywood-ul vechi – cum ar fi Marilyn Monroe (Norma Jeane Mortensen), Rita Hayworth (Margarita Carmen Cansino), Judy Garland (Frances Ethel Gumm) și altele – au purtat nume de scenă, iar MGM a organizat chiar un concurs pentru a găsi un nume potrivit pentru noua lor vedetă, Lucille LeSueur, ale cărei nume a fost schimbat în cele din urmă în Joan Crawford, deși se spune că aceasta l-a detestat.

În plus, studiourile de la Hollywood au impus cerințe stricte cu privire la aspectul fizic al actrițelor. Acestea au fost nevoite să-și modifice aspectul pentru a fi comercializabile pentru public, iar cerințele variau de la vopsirea părului în nuanțe de blond platinat la operații estetice, care erau la acea vreme rudimentare.

Actrițele erau presate să păstreze siluete perfecte, iar unele dintre ele au fost încurajate să urmeze diete inadecvate, precum dieta cu bulion, brânză de vaci și pâine prăjită, dictată de staff-ul studioului la care era angajată Marlene Dietrich, sau să fumeze, cum a fost cazul lui Judy Garland, pentru a-și reduce pofta de mâncare.

Iubiri interzise și presiuni

Studiourile de film din Hollywood foloseau povești de dragoste false pentru a promova viitoarele pelicule și pentru a-și construi imaginea vedetelor. Un exemplu în acest sens este cazul lui Mickey Rooney și Judy Garland, care au creat impresia unui cuplu îndrăgostit în timp ce promovau filmul „Babes in Arms”, deși în viața reală Rooney era cunoscut ca un playboy.

Cei din industria cinematografică nu se opreau aici și ajungeau să organizeze căsătorii între actorii lor. Se spune că multe vedete LGBTQ erau obligate să se căsătorească cu parteneri de sex opus, precum Rock Hudson, care a fost forțat să se însoare cu secretara impresarului său, Phyllis Gates. Abia când Hudson a fost diagnosticat cu SIDA, a făcut public faptul că era homosexual.

Pe de altă parte, chiar și unele relații heterosexuale erau interzise în Hollywood. De exemplu, Jean Harlow a fost avertizată că își va pierde statutul de „bombă sexy” dacă se va căsători și, din cauza clauzelor morale din contractul ei cu MGM, nu a primit aprobarea de a se căsători cu actorul William Powell, iubitul ei din perioada 1934-1937.

Actrițele renunțau la visuri de a deveni mame

Actrițele erau conștiente că a avea un copil era interzis de majoritatea studiourilor de film, iar unele dintre ele, precum Ava Gardner, au ales să facă avorturi pentru a evita sancțiunile. În autobiografia sa, Ava: My Story, Gardner a dezvăluit că „MGM avea diverse clauze de sancțiuni în cazul în care vedetele lor aveau copii”. Cu toate acestea, existau câteva lacune în aceste clauze, care le permiteau actrițelor să devină mame.

Joan Crawford și Elizabeth Taylor au ales să adopte copii, permițându-le să continue să lucreze în industria filmului de la Hollywood. În schimb, Loretta Young și-a păstrat sarcina și nașterea în secret și și-a adoptat fiica biologică, Judy Lewis (fiica ei cu Clark Gable), pe care a ascuns-o pentru o perioadă în diferite orfelinate.

Cenzură pe platourile de filmare

În perioada Epocii de Aur a filmului, exista o cenzură care impunea o serie de reguli, inclusiv în ceea ce privește săruturile din filme. Acestea nu aveau voie să pară erotice și nu puteau dura mai mult de trei secunde, astfel că buzele actorilor erau lipite intens, dar scurt, în scenele de dragoste.

Actorii care jucau rolurile unor îndrăgostiți aveau și ei o regulă de urmat: trebuiau să aibă un picior pe podea atunci când erau așezați în pat, pentru a evita pozițiile prea orizontale.

Chiar și actorii căsătoriți, precum Lucille Ball și Desi Arnaz, care au jucat în sitcom-ul „I Love Lucy”, au trebuit să respecte reguli stricte, cum ar fi aceea de a apărea în scenele conjugale dormind în paturi separate.