Regretele Reginei Elisabeta a II-a: Patru greșeli fatale, în șapte decenii de domnie

Publicat: 19 09. 2022, 11:44
Actualizat: 19 09. 2022, 11:57
Foto: Hepta/Alpha Press / Alpha Press.

Elisabeta a II-a avea o reputație impecabilă, dar totuși unele dintre acțiunile din timpul domniei sale au fost destul de controversate.

Chiar și monahii greșesc uneori, pentru că nu degeaba spun că toți suntem oameni. Și Elisabeta a II-a nu face excepție, în istoria ei au existat atât fapte nobile, cât și acele „gafe” pe care și-ar dori să le uite cât mai curând posibil. Dar, din păcate, uneori este extrem de dificil să faci asta.

Atitudine mai rece și detașată față de cei din jur

La începutul domniei, locuitorii Marii Britanii i-au reproșat de mai multe ori Reginei răceala excesivă, detașarea și respectarea constantă, neîndoielnică, la protocol. Acest lucru poate fi explicat într-un mod destul de simplu: cuvintele monarhului au o semnificație și o valoare speciale, așa că fiecare cuvânt rostit trebuie să fie foarte bine gândit.

Dar Elisabeta a II-a a reușit să corecteze această greșeală. Discursul de Crăciun a venit în ajutor – o modalitate ușoară și eficientă care a ajutat-o ​​pe Regina să devină mai aproape de oameni. Strămoșul ei, regele George al V-lea, a ținut primul ei discurs de sărbătoare în 1932. 20 de ani mai târziu, Regina a decis să vorbească: mesajul de Crăciun s-a dovedit a fi personal și deschis și, cel mai important, înregistrarea a fost realizată în casa Reginei, unde a subliniat încă o dată: „Poate să vi se par o figură îndepărtată. pe care le vezi pe paginile ziarelor, dar acum, de câteva minute, salut și te invit să mă vizitezi acasă, unde domnește calmul și liniștea. După mesajul de Crăciun, această tradiție a devenit una dintre cele mai iubite de oamenii din întreaga lume.

Un adevăr incomod care ar fi trebuit ascuns

În anii 60, popularitatea familiei regale a scăzut rapid, ceea ce, desigur, a trebuit corectat și interesul pentru familie s-a încălzit. Noul secretar de presă al Reginei, William Heseltine, a preluat controlul asupra situației, drept urmare, în 1968, au început filmările pentru filmul despre viața soților Windsor. La urma urmei, dacă oamenii văd viața „simplă” a familiei regale, atunci vor deveni mai receptivi și mai apropiați.

Documentarul „Familia regală” a fost văzut de 45 de milioane de oameni, iar în 1970 Regina a dorit ca filmul, care a deschis cortina vieții să fie interzis de vizionare. Reprezentanții BBC care au fost responsabili pentru crearea sa au fost de acord (sau pur și simplu nu au putut să se certe cu Regina). Chestia este că filmul, în ciuda impresiei favorabile și emoționante pe care a dat-o publicului, a dezvăluit totuși câteva secrete ale Palatului și a făcut din Windsor o țintă pentru paparazzi, bârfe și discuții. Prin urmare, pelicula a fost „pusă” pe raftul de arhivă – pentru ca nimeni altcineva să nu o vadă. Permisiunea de vizionare a trebuit să fie cerută de la Regina însăși, așa că nu este de mirare că a fost extrem de dificil să o obții.

 Pericol uriaș pentru familia regală

Securitatea Palatului Buckingham este de o importanță deosebită. Potrivit The Times, într-o zi un agent de securitate aproape a împușcat-o pe Elisabeta a II-a, considerând-o o amenințare la adresa securității regale. Și totul pentru că în timpul insomniei Regina a preferat să iasă la plimbare pe teritoriul palatului, doar o dată a uitat să avertizeze pe cineva despre asta. Dimineața devreme, silueta reginei și niște pași ciudați au alertat paznicul, în aceeași secundă s-au dat avertismente, armele erau pregătite. Din fericire, bărbatul a observat la timp silueta Reginei. În această situație, ea a susținut sistemul de securitate și a promis că va continua să avertizeze despre plimbările ei nocturne, pentru că o astfel de „farsă” nevinovată ar putea să o coste viața.

Concedierea unui angajat valoros într-un moment critic

Greșelile familiei regale sunt rar mediatizate și admise, dar uneori publicul reușește să afle puțin mai multe despre adevărul „ascuns”. În 2020, editorul Royal Center Charlie Proctor a spus că cea mai mare greșeală și cea mai mare pierdere a ei a fost înlăturarea în 2017 a consilierului ei de încredere, secretarul personal Sir Christopher Geidt. Autoritatea lui i-a permis să spună membrilor familiei regale chiar și ceea ce ei nu au vrut să audă (dar ar fi trebuit să știe).

Acesta și-a părăsit postul atunci când Prințul Philip s-a pensionat – o decizie luată din proprie voință, dar mulți cred că Regina nu ar fi trebuit s-o accepte. The Times a raportat ulterior că prințul Charles a fost de vină pentru remaniere: a existat prea multă controversă cu privire la cine avea încă mai multe drepturi de vot în pregătirea pentru preluarea tronului ca rege.

Gates a pierdut această „luptă pentru putere”. Potrivit BBC News, Regina a fost de acord cu demiterea lui pentru a evita un scandal, dar, făcând acest lucru, a pierdut un confident de încredere. În același timp, casa regală a emis o declarație că susțin deciziile Elisabetei a II-a în toate aspectele – ceea ce s-a întâmplat de data aceasta. Scandalul tot mai mare cu Prințul Harry și Meghan Markle a lăsat și el o amprentă, ceea ce, potrivit multora, a dus la faptul că „puterea” Reginei în acel moment a fost totuși zguduită.