Reacțiile criticilor care au văzut „Blonde” – numărul I pe Netflix: „Sexist”, „Crud” și „Unul dintre cele mai detestabile filme”
Filmul „Blonde” al lui Andrew Dominik, cu Ana de Armas în rolul lui Marilyn Monroe, a urcat vertiginos în fruntea clasamentului de filme de pe Netflix după prima zi în care a fost disponibil pentru streaming, însă drama i-a indignat pe foarte mulți abonați și critici deopotrivă.
Blonde este sexist, crud, vulgar și o transformă pe Monroe într-un obiect sexual
Poate că filmul a făcut furori la Festivalul de Film de la Veneția dar criticii și spectatorii îl numesc „sexist”, „crud” și „unul dintre cele mai detestabile filme” realizate vreodată.
„Având în vedere toate indignările și ororile pe care Marilyn Monroe le-a îndurat în cei 36 de ani de viață, este o ușurare faptul că nu a trebuit să sufere asistând la vulgaritățile din „Blonde”, cel mai recent divertisment necrofilic care a exploatat-o”, a scris criticul de film Manohla Dargis de la The New York Times, care a criticat filmul în recenzia sa.
„Blonde” se bazează pe romanul cu același nume al lui Joyce Carol Oates și recreează în mod liber numeroasele frânturi de inimă și tragedii din viața și cariera lui Monroe, de la relația cu mama sa abuzivă până la diferite agresiuni sexuale la Hollywood.
Deși interpretarea Anei de Armas a fost aclamată de toată lumea, filmul în sine a stârnit indignare pentru hărțuirea, exploatarea și traumatizarea neîntreruptă a lui Monroe.
„Am avut ghinionul extrem de mare de a viziona ‘Blonde’ pe Netflix aseară și filmul este exagerat de anti-avort, atât de sexist, atât de exploatator”, a adăugat Steph Herold, cercetător în domeniul avortului la Universitatea California din San Francisco. „Nu pot să îl recomand. Nu vă uitați. Scenele de avort în special sunt teribile, dar la fel este întregul film”.
Justin Chang, critic de film pentru Los Angeles Times, a scris în recenzia sa: „Filmul nu este cu adevărat despre Marilyn Monroe. Este despre cum s-o pedepsești pe Marilyn”.
„Când un film este cu adevărat cutremurător sau devastator, există un sentiment rezidual de recunoștință pentru ceea ce ai trăit”, a remarcat Adam Nayman, eseist și critic de film pentru The Ringer. „‘Blonde’ este genul de film care doar te agresează timp de trei ore”.