Unul dintre preparatele iubite de toți românii, își are originea în bucătăria turcească. Rețeta clasică de ciorbă de burtă se află de mulți ani în carnețelul tuturor gospodinelor, însă există mereu trucuri noi pe care le puteți învăța, ca să o preparați mai repede și mai ușor, fără să pierdeți gustul absolut delicios.
Ciorba de burtă strânge adesea la o masă mare un număr impresionant de membrii ai familiei, iar aceștia vor pleca întotdeauna încântați după ce vor servi delicatesa alături de smântână și ardei iute. Ciorba de burtă însă se prepară cu răbdare, iar dacă știi că nu îți place să stai prea mult în bucătărie e momentul să afli că poți să o gătești și mai repede, iar ea își va păstra savoarea. Iată, potrivit Impact.ro, cum vei putea să faci ciroba de burtă gustoasă, într-un mod mai rapid:
Pentru pregătirea ciorbei de burtă, veți avea nevoie de:
1 kilogram de burtă de vită prefiartă
1 bucată de rasol de vită
2 cepe mari
1 țelină
2 morcovi
1 ardei gras
5 ouă
300 mililitri de smântână
1 căpățână de usturoi
Sare grunjoiasă
Piper negru măcinat
Oțet de mere
Pătrunjel după gust
Este foarte important ca ingredientele alese să fie proaspete. Așa, ciorba va fi mai gustoasă și mai ales mult mai sănătoasă.
Pentru început, trebuie să spălați foarte bine burta. Aceasta se clătește în câteva ape, iar apoi se lasă la scurs timp de un minut sau două într-o sită.
Într-o cratiță mare, încăpătoare, se pun la fiert burta spălată bine și rasolul. Se lasă la fiert, iar pe măsură ce dau în clocot, zeama va face spumă. Curăță spuma cu o spumieră, până când zeama ciorbei devine limpede, în caz contrar, preparatul nu va mai avea un aspect așa apetisant.
După ce s-a limpezit apa, acoperă cratița cu un capac și lasă burta și rasolul să fiarbă la foc mic. În timp ce fierbe ciorba, aveți vreme suficientă să curățați zarzavaturile și să le spălați. Tocate cubulețe, acestea se adaugă în ciorbă alături de câteva boabe de piper și sare, după gustul fiecăruia.
Savoare mâncărurilor vine din dragostea cu care sunt preparate, dar și din condimentele pe care fiecare gospodină le adaugă.
Următorul pas de acum este să cureți usturoiul și să îl pisezi, iar dacă nu ai cu ce să îl pisezi, îți recomandăm să îl toci cât mai mărunt.
Într-un vas separat bate cele cinci ouă, iar apoi amestecă-le cu un vârf de linguriță de piper măcinat și cu usturoiul pasat.
Când burta și rasolul s-au fiert este momentul să le scoateți din oală și să le lăsați la răcit timp de câteva minute, suficient cât să le puteți atinge cu mâna pentru a le toca. Odată ce s-au răcit, tocați mărunt burta și carnea de la rasol, iar apoi puneți-le la loc în ciorbă și lăsați-le să mai clocotească cinci minute. Scoateți și zarzavaturile din oala de ciorbă dacă le-ți pus întregi.
Odată ce s-a fiert și este gata, servește ciorba de burtă caldă. Alături de această rețetă gustoasă, le mai puteți pune invitaților și smântână și ardei iubte, iar o pâine de casă va face masă cu adevărat inedită, amintindu-le tuturor de prânzurile tradiționale de la munte.