Şofranul, supranumit „aurul roşu”, este cel mai scump condiment din lume. Un kilogram de şofran ajunge și până la 10.000 de euro. Motivul pentru prețul său ridicat este metoda de recoltare care necesită forță de muncă, ceea ce face producția sa costisitoare, relatează Click.ro.
Înflorirea și recoltarea filamentelor au loc între lunile octombrie și noiembrie. Florile, din care se obține stigmatul, se culeg în primele ore ale dimineții sau seara, când sunt puțin mai închise.
În timp ce originea șofranului este încă dezbătută, cel mai probabil a provenit din Iran. Acolo, era venerat pentru proprietățile sale medicinale, potrivit sursei citate.
Șofranul conține o varietate impresionantă de compuși vegetali. Aceștia acționează ca antioxidanți – molecule care vă protejează celulele împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Acești antioxidanți au proprietăți antidepresive, protejează celulele creierului împotriva leziunilor progresive, ameliorează inflamația, reduc apetitul și ajută la pierderea în greutate.
Cercetările arată că șofranul ajută la îmbunătățirea stării de spirit, a memoriei și a capacității de învățare, precum și la protejarea celulelor creierului împotriva stresului oxidativ.
De altfel, șofranul poate avea proprietăți de combatere a cancerului, prin compușii săi, care ucid în mod selectiv celulele canceroase de colon sau le suprimă creșterea, lăsând în același timp celulele sănătoase nevătămate.
Acestea nu sunt singurele avantaje. Șofranul conține suplimente care ajută la creșterea libidoului.
De exemplu, administrarea a 30 mg de șofran zilnic timp de 4 săptămâni a îmbunătățit semnificativ funcția erectilă față de un placebo la bărbații cu disfuncție erectilă legată de antidepresive.
La femeile cu dorință sexuală scăzută din cauza administrării de antidepresive, 30 mg de șofran pe zi, timp de 4 săptămâni, au redus durerea legată de sex și au crescut dorința sexuală și lubrifierea, în comparație cu un placebo, scrie Click.ro.