Vara a venit cu multe fructe apetisante, iar gospodinele se întrec care mai de care în a face tarte delicisoase. Atenţie însă la acest pericol!
Trebuie avut mare grijjă deoarece sâmburii demere, pere,caiseşimigdaleau în consistența loracid prusic (cianurăde hidrogen), scrie Antena3. Toxicitatea atinge cote periculoase atunci când sâmburii sunt sparţi şi se intră în contact cu apa. Deci şi în timpul mestecării se crează reacţii nedorite.
Doar un sfert de gram decianurăeste suficient pentru a provoca o moarte rapidă şi dureroasă, avertizează specialiștii. Dozele din sâmburi sunt totuşi atât de mici încât nu prezintă niciunpericol, capacitatea ficatului fiind mai mult decât suficientă pentru a le face faţă.
Sâmburii anumitor fructe prezintă totuşi un risc sporit. Un cercetătorolandezîn domeniu a avertizat consumatorii împotriva cantităţii mari decianurădinmigdalele amare şi unii sâmburi decaise. Dacă la adulţi, consumul a 30 de grame de sâmburi decaisesau demigdaleamare poate fi mortal, la cei mici dozele periculoase sunt mult mai mici şi pericolul imediat.
Sâmburii decaiseşimigdalele amare se vând în comerţ, fiind folosite ca suplimente pentru gust în diverse produse. Cantităţile sunt însă foarte mici şi supuse unui control strict, care verifică dacă a fost eliminată „otrava”.