Pe 14 iunie, la Tribunalul București, a avut loc procesul în care Niculina Stoican a fost data în judecată de către Olguța Berbec după ce aceasta i-ar fi furat piesa, menționează Click. Interpretele au ajuns în fața magistraților și au răspuns la întrebări legate de piesa „Dragoste veche și nouă”. Olguța le-a spus ca i-ar fi dat-o cu drag dacă o cerea, dar Niculina a ales altă cale. La un moment dat, a recunoscut că a luat piesa cu bună știință, dar asta pentru că a considerat că ar fi „culeasă din folclor”.
Solistele au așteptat pe holuri patru ore, pentru a păși pe 14 iunie, în sala de judecată a Tribunalului București. Ulterior, au petrecut acolo încă trei ore, timp în care au răspuns la întrebările magistraților.
Vezi această postare pe Instagram
Atmosfera a fost tensionantă. Olguța Berbec a prezentat dovezi că piesa este de fapt a ei și a accentuat ideea că melodia „Dragoste veche și nouă” este înscrisă la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde și apare ca autor al liniei melodice și versurilor și primește bani din drepturi de difuzarea acesteia.
Învinuita, Niculina Stoican, a declarat că nu auzise anterior piesa, iar cea pe care o interpretează ea, este culeasă din folclor. Doar că, la întrebarea magistratului: „Sunteți de acord că linia dumneavoastră melodică e identică cu cea a piesei Olguței Berbec?”, Niculina a spus „Da”.
Pentru a stabili o decizie corectă, în data de 13 septembrie, 3 experți de la Institutul de Folclor „Constantin Brăiloiu” vor analiza și vor stabili dacă piesa Niculinei e din folclor sau sustrasă de la Olguța.
„Dragoste veche și nouă” este piesa interpretată magistral de către Olguța Berbec și face parte de pe albumul intitulat „Iubește Inimă și Iartă”. Piesa a fost lansată în 2014, iar în 2015 Olguța a înregistrat-o la Uniunea Compozitorilor, fiind remunerată din difuzările de pe radio și alte canale muzicale.
Anul trecut, Niculina Stoican a apărut și ea pe piața muzicală cu o piesă care seamănă izbitor cu cea a Olguței Berbec. Piesa Niculinei se numește „Iar mi-e dor de Mehedinți”, are alt titlu și alte versuri, dar linia melodică aceeași.