Conducerea NASA a confirmat, marți, că agenția lucrează cu Tom Cruise pentru realizarea unui film pe Stația Spațilă Internațională (ISS), potrivit CNN. Un purtător de cuvânt al instituției a mai precizat că actorul va călători în spațiu și va sta în laboratorul care orbitează la circa 400 kilometri deasupra Pământului.
Încă din anul 2000, echipe de astronauți stau prin rotație la bordul stației, loc în care de-a lungul timpului au ajuns și câțiva turiști. Chiar și starul pop Lance Bass planificase o călătorie acolo în deceniul trecut, dar proiectul nu a mai fost dus la bun sfârșit.
Nu multe filme au fost realizate la bordul stației, dar unul dintre ele este chiar un documentar IMAX din 2002, în care rolul de narator a fost jucat de nimeni altul decât Tom Cruise. Totuși, dacă actualul proiect începe să prindă contur, Tom Cruise ar deveni primul actor care merge în spațiu. Rămâne încă neclar cum va ajunge pe ISS sau cine îl va însoți acolo.
Deși Rusia era singura națiune capabilă să ducă oameni la bordul ISS, SpaceX și Boeing au lucrat intens în ultimii ani pentru a dezvolta mijloace tehnice care să permită și SUA același lucru. Astfel, Crew Dragon, vehiculul realizat de SpaceX, ar trebui să realizeze prima misiune de acest gen la sfârșitul lunii mai.
NASA nu va deține și nici nu va opera vehiculele realizate de SpaceX și Boieng. Ambele companii vor putea să vândă locuri în aeronave pentru turiști, dar și pentru alte persoane interesate. Anterior, SpaceX anunța că va lucra cu terțe părți pentru a oferi bilete de câte 50 de milioane de dolari fiecare.
În acest context, anul trecut, NASA lansa o directivă pentru a le permite călătorilor non-guvernamentali să plătească agenția pentru folosirea facilităților de pe ISS. Același document stipula și prețurile: Folosirea echipamentelor specifice – și a toaletei – erau cotate la 11.250 de dolari pe zi, în timp ce mâncarea, aerul și alte provizii erau listate la 22.500 de dolari pe zi.
ISS a fost construită în urma unui parteneriat între mai multe țări, dar SUA și Rusia sunt principalii operatori. Menținerea în funcțiune a părții americane din laboratorul ce orbitează deasupra Pământului îi costă anual pe plătitorii de taxe și impozite din SUA în jur de 3 miliarde, poate chiar 4 miliarde de dolari.
Totuși, cel puțin pentru moment, atât planurile NASA, cât și cele ale actorului Tom Cruise sunt încercate de pandemia de coronavirus. Dacă agenția spațială și-a amânat misiunile pe Lună, actorul din „Misiune imposibilă” a rămas blocat temporar într-un hotel din Veneția.
Șeful NASA anunța, în 20 martie, că unitățile de producție a rachetelor, din Michoud Assembly Facility din New Orleans şi Stennis Space Center din Hancock County, Mississippi, au fost închise pe perioadă nedeterminată, din cauză că un angajat a fost testat pozitiv pentru coronavirusul SARS-CoV-2.
Cât despre Tom Cruise, actorul american ajungea în Veneția, Italia, în 20 februarie, cu scopul de a filma continuare producției „Misiune imbosibilă”. Cum COVID-19 începea să se facă remarcată și în Europa, producătorii decideau suspendarea filmărilor.