Orezul se numără printre alimentele cele mai consumate de români. Datorită antioxidanților ce se găsesc în învelișul boabelor de orez brun, vei observa o scădere semnificativă a stresului, iar bolile cronice se vor diminua.
Pentru că este adesea preparat în cantități destul de mari și ținut la frigider, orezul ajunge să fie încălzit chiar de mai multe ori, lucru care este considerat de către specialiști o mare greșeală. Aceștia vorbesc despre bacteria care ne poate pune grav sănătatea în pericol, relatează Spynews.ro.
Cu siguranță orezul cald, pufos, din care ies aburi, este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative. Însă, din păcate, acest aliment oferă și condițiile perfecte pentru dezvoltarea unei bacterii care, odată ingerată, poate provoca probleme de sănătate.
Este vorba despre bacteria bacillus cereus care crește pe orezul negătit. În acest fel, fierberea nu este suficientă pentru a ucide această bacterie, deoarece produce spori care pot căpăta rezistență la căldură, potrivit sursei citate.
Specialiștii recomandă ca orezul să fie servit imediat după ce este preparat sau răcit rapid și pus într-un recipient pentru frigider sau congelator. Mai mult decât atât, evitați să lăsați orezul fiert afară mai mult de o oră.
În concluzie, incălzire, răcirea și reîncălzirea oferă bacteriilor dăunătoare precum B. cereus o oportunitate excelentă de a se multiplica, crescând șansele apariției de sindrom de orez prăjit.
„O bacterie care nu este distrusă la temperaturi ridicate, poate rezista până la 100 de grade și peste, iar cu aceste cicluri de reîncălzire putem face ca sporii să germineze și să înceapă să apară compuși toxici, toxine, care ne pot provoca gastroenterita.
Nu are niciun rost să numărăm zilele de când sunt în frigider sau de câte ori le reîncălzim, este suficient să facem asta o singură dată pentru apariția compușilor ce pot provoca probleme de sănătate. Cel mai bine este să consumăm orezul în ziua în care a fost preparat.”, a explicat Beatriz Robles, tehnolog alimentar.