Motivul pentru care nu este bine să încălzeşti orezul / Bacteria care îți poate pune sănătatea în pericol

Motivul pentru care nu este bine să încălzeşti orezul / Bacteria care îți poate pune sănătatea în pericol
Sursa foto: Profimedia Images

Orezul se numără printre alimentele cele mai consumate de români. Datorită antioxidanților ce se găsesc în învelișul boabelor de orez brun, vei observa o scădere semnificativă a stresului, iar bolile cronice se vor diminua.

Pentru că este adesea preparat în cantități destul de mari și ținut la frigider, orezul ajunge să fie încălzit chiar de mai multe ori, lucru care este considerat de către specialiști o mare greșeală. Aceștia vorbesc despre bacteria care ne poate pune grav sănătatea în pericol, relatează Spynews.ro.

De ce nu este bine să încălzești orezul

Cu siguranță orezul cald, pufos, din care ies aburi, este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative. Însă, din păcate, acest aliment oferă și condițiile perfecte pentru dezvoltarea unei bacterii care, odată ingerată, poate provoca probleme de sănătate.

Este vorba despre bacteria bacillus cereus care crește pe orezul negătit. În acest fel, fierberea nu este suficientă pentru a ucide această bacterie, deoarece produce spori care pot căpăta rezistență la căldură, potrivit sursei citate.

Recomandarea specialiștilor

Specialiștii recomandă ca orezul să fie servit imediat după ce este preparat sau răcit rapid și pus într-un recipient pentru frigider sau congelator. Mai mult decât atât, evitați să lăsați orezul fiert afară mai mult de o oră.

În concluzie, incălzire, răcirea și reîncălzirea oferă bacteriilor dăunătoare precum B. cereus o oportunitate excelentă de a se multiplica, crescând șansele apariției de sindrom de orez prăjit.

„O bacterie care nu este distrusă la temperaturi ridicate, poate rezista până la 100 de grade și peste, iar cu aceste cicluri de reîncălzire putem face ca sporii să germineze și să înceapă să apară compuși toxici, toxine, care ne pot provoca gastroenterita.

Nu are niciun rost să numărăm zilele de când sunt în frigider sau de câte ori le reîncălzim, este suficient să facem asta o singură dată pentru apariția compușilor ce pot provoca probleme de sănătate. Cel mai bine este să consumăm orezul în ziua în care a fost preparat.”, a explicat Beatriz Robles, tehnolog alimentar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)