Moment emoționant la deschiderea Festivalului de Film de la Cannes. Meryl Street premiată cu Palme d’Or de Juliette Binoche a izbucnit în lacrimi

Publicat: 14 05. 2024, 23:38
Actualizat: 15 05. 2024, 10:55

Festivalul de Film de la Cannes a început marți cu prezentarea unui Palme d’Or onorific pentru Meryl Streep și un omagiu adus șefei juriului Greta Gerwig, în timp ce pe Riviera Franceză a început cea de-a 77-a ediție pe fundalul unui moment definitoriu #MeToo pentru filmul francez.

Gerwig este prima regizoare americană care ocupă funcția de președinte al juriului de la Cannes

Actrița farnceză Juliette Binoche a izbucnit în lacrimi când i-a oferit un Palme d’Or onorific iubitei vedete de la Hollywood, care își făcea prima apariție la Cannes, după 35 de ani, anunță France24.

„Sunt atât de recunoscătoare că nu v-ați săturat de fața mea”, a spus Streep, aplaudată frenetic de către cei din public. Ea și Binoche au declarat în comun că Festivalul de Film de la Cannes este deschis în mod oficial.

Streep se numără printre o mulțime de celebrități de la Hollywood care s-au adunat pe Riviera pentru festivalul care se desfășoară până pe 25 mai, inclusiv oameni ca Francis Ford Coppola, George Lucas și Kevin Kostner.

Epopeea de decenii a lui Coppola, „Megalopolis”, plasată în New York-ul modern, se numără printre cele 22 de filme care concurează pentru Palme d’Or și se confruntă cu un juriu condus de Greta Gerwig, regizoarea „Barbie”.

Ceremonia a fost urmată de o proiecție a celei mai recente comedii absurde a regizorului francez Quentin Dupieux, „The Second Act”, cu Léa Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel și starul emergent Raphaël Quenard.

Cannes se desfășoară pe fundalul scandalului #MeToo și revolta lucrătorilor cu contracte precare

În următoarele două săptămâni, Cannes va prezenta în premieră câteva filme noi mult așteptate ale regizorilor Yorgos Lanthimos, Andrea Arnold și George Miller.

Dar o mare parte din drama din jurul festivalului din acest an a avut loc în afara ecranului.
Industria cinematografică franceză a fost tulburată de un scandal #MeToo, când, la începutul acestui an, actrița franceză Judith Godrèche a acuzat doi regizori de viol și abuz sexual pe vremea când era adolescentă.

Miercuri, Godrèche va prezenta în premieră scurtmetrajul „Moi Aussi” (Me Too în franceză). Întrebată despre extinderea #MeToo în Franța, Gerwig a spus reporterilor de la Cannes că vede motive de optimism.

Marți mai devreme, cotidianul francez Le Monde a publicat o petiție semnată de unele dintre cele mai mari vedete de film din Franța, în care se solicita o nouă lege pentru a reprima sexismul „sistemic” și violența de gen în Franța.

„Suntem 100, dar, în realitate, suntem sute de mii”, au spus semnatarii, inclusiv Binoche și Godrèche. Ele au cerut o reprimare a violenței sexiste și sexuale, spunând că este „sistemică, nu excepțională”.

În jurul Cannes-ului din acest an există și alte preocupări. Lucrătorii de la festival, sătui de contracte pe termen scurt care îi lasă necalificați pentru ajutoare de șomaj între festivaluri, au amenințat cu grevă.

Și într-o întorsătură de ultim moment în ajunul festivalului, regizorul iranian Mohammad Rasoulof – care concurează pentru Palme d’Or – a anunțat că a fugit din țara natală la doar câteva zile după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru infracțiuni legate de securitate.

Vestea despre evadarea sa a stârnit instantaneu speculații că celebrul regizor ar putea participa, vinerea viitoare, la premiera de la Cannes a piesei sale în competiție „Sămânța smochinului sacru”, potențial pregătind scena pentru o confruntare fără precedent cu Republica Islamică, care l-a presat să-și retragă filmul din concurs.