Mihai Șora (104 ani) a anunțat că se vaccinează anti-COVID-19. Academicianul a făcut anunțul într-un mod atipic, prin care și-a exprimat nemulțumirea cu privire la tensiunile sociale în contextul pandemic.
„Sunt întrebat (mai înțepat sau mai duios) dacă mă voi vaccina.
Credeam că este limpede și toți cei care – alfabetizați din fragedă pruncie – trec pe aici chiar înțeleg ce scriu negru pe alb ori spun cu voce tare, cât să ajungă pân’ la Moscova, Beijing sau Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysili.
Firește că o voi face, îndată ce-mi va veni rândul. Țâfna (la limita isteriei) care s-a înstăpânit pe unii dintre români chiar nu-și are rostul în vremurile acestea apăsătoare de pandemie (și, de altfel, în nicio altă împrejurare). Tare obositoare trebuie să fie o viață dusă cu pușca mereu pe umăr, în neîncredere, trufie, sfidare a inteligenței și a respectului de sine”, a notat Mihai Șora pe pagina sa de Facebook.
Mihai Șora a fost ministru al Învățământuluitimp de 6 luni, imediat după Revoluție, în guvernul profizoriu condus de către Petre Roman. De profesie este filozof, școlit în Franța, devenit mai apoi membru al Partidului Comunist.
După instaurarea comunismului în România, Șora a lucrat ca referent la Ministerul de Externe, în timpul mandatului Anei Pauker, iar mai apoi a activat ca șef de secție la Editura pentru Limbi Străine, și redactor șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă.
Potrivit datelor oficiale, în România au fost înregistrate 697.898 de infectări cu SARS-COV-2. 630.236 de pacienți au fost declarați vindecați, 17.369 au decedat, iar 8.417 se află spitalizați, dintre care 1.050 la ATI.
235.239 de români au fost vaccinați anti-COVID-19 cu serul Pfizer BioNTech în intervalul 27 decembrie 2020 – 18 ianuarie 2021. 233.288 au primit prima doză, iar 1.951 au primit și cea de-a doua.
Medicul Adrian Marinescu îi provoacă pe cei care acuză în spațiul public vaccinurile anti-COVID-19 de anumite „vicii ascunse”, cu efecte severe pe termen lung, să probeze afirmațiile.
„Cei care fac anumite afirmații despre efectele adverse ar trebui întrebați care le este sursa pe care se bazează! Răspunsul este că indiferent dacă sunt din lumea medicală sau nu, nu au niciun fel de susținere științifică, pentru a vorbi despre efecte adverse. E cel mai simplu în acest fel.
Discuția că sunt efecte la distanță este un non-argument. E ușor de zis. Procentul celor care vor să se vaccineze a crescut deja și va mai crește”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru B1.ro.