Maggie Smith, omagiată de Regele Charles și premierul britanic Keir Starmer: „O adevărată comoară națională”

Maggie Smith, omagiată de Regele Charles și premierul britanic Keir Starmer: „O adevărată comoară națională”
sursă foto: Hepta

Maggie Smith, actrița din Harry Potter, a murit la vârsta de 89 de ani, vineri, pe 27 septembrie. Celebra actriță a fost amintită ca „o adevărată legendă” a scenei și ecranului, însuși Regele Charles al Marii Britanii a transmis un mesaj după trecerea ei în neființă.

Maggie Smith a jucat în mai mult de 80 de filme și seriale TV și a apărut în zeci de piese de teatru

În filmele „Harry Potter”, ea a interpretat-o pe acerba profesoară Minerva McGonagall, faimoasă pentru pălăria ei de vrăjitoare și pentru felul sever în care se purta cu tinerii vrăjitori de la Hogwarts.

În serialul ITV „Downton Abbey”, Dame Maggie Smith a interpretat-o pe Violet Crawley, contesa Dowager de Grantham de-a lungul celor șase seri ale serialului. În restul carierei sale, a câștigat două Premii Oscar – pentru „The Prime of Miss Jean Brodie” în 1970 și „California Suite” în 1979. A avut alte patru nominalizări și a primit șapte Premii Bafta.

Într-o declarație, Regele Charles și Regina Camilla au spus: „În timp ce se trage cortina peste o comoară națională, ne alăturăm tuturor celor din întreaga lume în amintirea cu cea mai mare admirație și afecțiune a numeroaselor sale performanțe extraordinare, precum și a căldurii și spiritului ei care au strălucit atât pe scenă, cât și în afara ei”.

Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, a fost de acord că Dame Maggie Smith a fost „o adevărată comoară națională a cărei operă va fi prețuită pentru generațiile viitoare”.

De-a lungul carierei de peste 60 de ani, Maggie Smith a jucat în mai mult de 80 de filme și seriale TV și a apărut în zeci de piese de teatru, inclusiv patru pe Broadway. Smith a jucat în filme precum „Othello” (1965), „The Prime of Miss Jean Brodie” (1969), „Clash of the Titans” (1981), „The Secret Garden” (1993), „Gosford Park” (2001), „The Best Exotic Marigold Hotel” (2012) și „The Lady in the Van” (2015).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:08 - Hezbollah confirmă moartea liderului Hassan Nasrallah și îl declară martir. Armata libaneză patrulează străzile din Beirut, de frica unor proteste violente. Cabinetul libanez a convocat sesiune de urgență în această seară
14:56 - Actorul Will Ferrell, despre transfobie: „Dacă simți că cei din comunitatea trans sunt o amenințare la adresa sa, s-ar putea să fie din cauză că nu ești sigur pe tine”
14:37 - Fiul reginei Camilla împărtășește detalii despre starea de sănătate a regelui Charles: „Este un bărbat puternic”
14:18 - Tenismena română Jaqueline Cristian s-a calificat în runda a treia a WTA, după un meci de aproape trei ore
14:10 - Un TIR a intrat într-o casă de pe marginea DN25. Șoferul încerca să evite un cal atunci când a pierdut controlul volanului
13:57 - Hidrologii avertizează că e pericol de viituri în 21 de bazine hidrologice și în cazul râurilor din Dobrogea
13:10 - Proiect USR pentru ca lecțiile de TIC să fie mai atractive. Profesorii vor putea colabora cu experți din industria IT
13:01 - ANM a emis o atenționare meteorologică pentru cea mai mare parte a țării: Averse cu descărcări electrice, vijelii și local chiar și grindină
12:24 - Iranienii au organizat proteste împotriva Israelului la Teheran: „Mesajul este clar, răzbunare, nu vrem altceva decât răzbunare”
12:11 - Armata israeliană spune că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, ar fi fost ucis în timpul bombardamentelor din Beirut din noaptea trecută. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a fost transferat într-o locație sigură