Lars von Trier critică premierul danez pentru că a donat avioane de luptă F-16 Ucrainei: „Doamna Frederiksen a pozat într-una dintre cele mai înfricoșătoare mașini de ucis din epoca noastră, zâmbind larg”

Lars von Trier critică premierul danez pentru că a donat avioane de luptă F-16 Ucrainei: Doamna Frederiksen a pozat într-una dintre cele mai înfricoșătoare mașini de ucis din epoca noastră, zâmbind larg
Lars von Trier are boala Parkinson. Foto: Hepta - Asatur Yesayants

Cineastul a criticat premierul danez pentru că a donat avioane de luptă F-16 Ucrainei și s-a pozat cu Volodimir Zelenski în cabina unui astfel de avion.

Cineastul danez Lars von Trier s-a apărat de reacțiile negative după ce a criticat donarea avioanelor de luptă F-16 către Ucraina

„Și viețile rușilor contează!”, a scris el pe Instagram marți, după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Danemarca, unde acesta și premierul danez, Mette Frederiksen, au inspectat avioanele F-16 care urmează să fie livrate țării sale.

Von Trier și-a adresat postarea „domnului Zelenski și domnului Putin și, nu în ultimul rând, doamnei Frederiksen (care ieri, ca o persoană îndrăgostită până peste cap, a pozat în cabina de pilotaj a uneia dintre cele mai înfricoșătoare mașini de ucis din epoca noastră, cu un zâmbet care i s-a întins de la o ureche la alta)” – potrivit The Guardian.

Von Trier a dezactivat comentariile la postare, dar aceasta a atras atenția presei ruse și ucrainene. Oleksi Danilov, șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, a împărtășit postarea regizorului, scriind pe Twitter: „Războiul nu este un film în care actorii joacă pe viață și pe moarte. În spatele fiecărui terorist rus în viață, există un ucrainean mort. Alegerea dintre călău și victimă devine o tragedie atunci când artistul alege partea călăului.”

Joi, regizorul în vârstă de 67 de ani a scris că „susțin Ucraina cu fiecare bătaie a inimii mele! Spuneam doar ceea ce este evident: că toate viețile din această lume contează! O frază uitată, se pare, dintr-o vreme în care pacifismul era o virtute”.

Una dintre cele mai mari vedete ale cinematografiei daneze, Von Trier a regizat peste 14 lungmetraje, adesea tulburătoare și violente. Cunoscut pentru simțul său al umorului negru, a câștigat Palme d’Or la Cannes în 2000 pentru Dancer in the Dark.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`