Irina Loghin: „Singură îmi culeg și leurda și urzicile, cu mâinile mele, ca să știu ce mănânc”

Publicat: 02 04. 2025, 13:20
Sursa Foto: Facebook/ Irina Loghin Oficial

Irina Loghin a ieșit să culeagă leurdă. Cântăreața de muzică populară spune că preferă să culeagă ea frunzele pentru a se asigura că știe ce mănâncă, scrie Click.

De unde culege leurda

„Leurda este din familia usturoiului, la noi la țară se spunea că primenește sângele, că îl împrospătează. Usturoi nu prea mănânc, mai degrabă leurdă, pentru că nu miroase atât de rău. Oricum, e indicat să stai acasă, după ce mănânci leurdă crudă. Culeg leurdă, din diferite păduri, și din Boldești, unde e casa mea părintească, dar și din Pădurea Băneasa. Și soțul mă aducea, când aveam copiii mici, la pădure, stăteam și culegeam până seara. Casa mea la țară este chiar sub pădure. Nici nu știți ce bucurie simt, în pădure, înconjurată de leurdă! Deja cunosc foarte bine locurile. Aveți mare grijă, însă, căci frunza de leurdă seamănă foarte bine cu cea de mărgăritar, în copilărie mereu le confundam, când mă trimitea mama la cules”, a spus Irina Loghin, pentru Click.

„Singură îmi culeg și leurda și urzicile, cu mâinile mele, ca să știu ce mănânc, nu cumpăr din piață, oricum am auzit că e și cam scumpă. Pentru a prepara o salată delicioasă, mai întâi spălăm foarte bine leurda, frunză cu frunză, apoi o tăiem mărunt, punem sare, zeamă de lămâie și ulei de floarea-soarelui. Se poate pune și ulei de măsline, dar eu îl cam evit, pentru că nu mereu nimeresc unul cu gust bun. Apoi, această salată o pun pe felii de pâine prăjită, așa o mănânc. Un deliciu! Leurda se mai folosește și la tocănițe, la ciorbițe, dar, când este fiartă, își cam pierde, atât gustul, cât și proprietățile, vitaminele. Nici în alcool nu merge, ca să o păstrez pentru iarnă, să fac esențe. Am încercat tot felul de metode, ca să o conserv, însă, în zadar”, a adăugat ea.