Gheorghe Turda îl face praf pe Grigore Leșe, după ce a spus că piesa „Așa-i românul” e din folclorul maghiar: „Face pe teoriticianul și marele dascăl”

Gheorghe Turda îl face praf pe Grigore Leșe, după ce a spus că piesa „Așa-i românul” e din folclorul maghiar: „Face pe teoriticianul și marele dascăl”
Foto: Facebook

Gheorghe Turda intervine în scandalul declanșat de Grigore Leșe privind melodia ‘Așa-i românul’, afirmând că aceasta nu este ungurească. Nicolae Furdui Iancu și Veta Biric contrazic afirmațiile lui Leșe și susțin caracterul românesc al melodiei. Turda adaugă că nici costumul lui Leșe nu ar avea origini românești. Artistul menționează că a interpretat piesa în 1970, alături de Dumitru Fărcaș, în piața din Cluj, în timpul studenției.

Gheorghe Turda intervine în scandalul declanșat de Grigore Leșe

Nu au dreptate nici Furdui și Veta Biriș, pentru că Leșe, în știința lui de conservatorism, a început să demonstreze pe note partitura muzicală. Nicio relevanță pentru publicul larg! Deci, întrebarea cine se pune este ‘Cine au venit primii în Ardeal, ungurii sau românii?’. El poartă costum unguresc, de aceea ține cu ei. Nu are nimic românește din locul lui, nici măcar veșmintele lui. Ținuta e ungurească toată!

Părintele Gagea a lansat prima dată cântecul acesta, la Cenaclul Flacăra. Iar eu, în 1970, când Furdui sau Veta încă nici nu se născuseră, eu eram student la Cluj. Nu era 1 Decembrie atunci, era 24 ianuarie. Era Unirea mică. Și eu, Gheorghe Turda cu Dumitru Fărcaș, în centrul orașului Cluj, lângă statuie, după ce am cântat această piesă, am fost ‘bumbăciți’ de unguri cu bulgări de zăpadă și pietre în bulgăre. Eu cântam cu Fărcaș., a declarat Gheorghe Turda pentru viva.ro.

Artistul spune că Grigore Leșe ar fi rămas repetent de șapte ori la Conservator

Gheorghe Turda afirmă că melodia ‘Așa-i românul’, pe care spune că a interpretat-o cu Dumitru Fărcaș în 1970 în timpul studenției la Cluj, este de origine românească. Totodată, el susține că Grigore Leșe ar fi rămas repetent de șapte ori la Conservator din cauza absențelor la ore.

E melodie românească, nicidecum ungurească. Pentru că ei nu au de unde să știe, ardelenii, că e muzică ungurească. El nu știe vioara, știe doar teoria. El a rămas corigent de șapte ori la Conservator, nu o dată. De șapte ori a rămas repetent! De abia l-a trecut profesorul meu de canto. Era rector pe atunci. Pentru că Leșe era prieten cu paharul și nu prea venea pe la ore. Și atunci a rămas repetent de șapte ori. Toată lumea știe asta! Și el face pe teoriticianul și marele dascăl. Hai să fim seroși! Să nu se pună nimeni cu Turda, că eu le spun la toți, spun adevărul. Pentru că ei le înfloresc în felul lor, a mai declarat Gheorghe Turda.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`