Monarhul a menționat marea dragoste a regretatei sale mame pentru Africa de Sud. Reamintindu-și vizitele anterioare ale liderilor din Africa de Sud, el a spus că vizita de stat a președintelui Ramaphosa a fost „deosebit de emoționantă și memorabilă”, având în vedere că tocmai în Cape Town, în 1947, viitoarea regină a jurat că va servi Commonwealth-ul. Ea a urcat pe tronul britanic cinci ani mai târziu. În timpul domniei sale, Regina Elisabeta i-a găzduit pe președinții Nelson Mandela, Thabo Mbeki și Jacob Zuma în vizite de stat în Regatul Unit.
Carl și-a exprimat și „urările întârziate, dar cele mai sincere” cu ocazia zilei de naștere a președintelui, care a fost săptămâna trecută. În același timp, bunăvoința noului conducător britanic nu pare a fi ceva exagerat sau care să se certe cu fostele sale convingeri. În calitate de Prinț de Wales anul trecut, Charles a denunțat „atrocitatea îngrozitoare a sclaviei care ne-a pătat pentru totdeauna istoria” într-un discurs în Barbados. Națiunea insulară din Caraibe a tăiat legăturile cu familia regală pentru a deveni o republică.
Regele Charles, discurs inedit în fața liderului african
La începutul acestui an, Charles le-a mai spus liderilor din Commonwealth: „Nu pot descrie adâncimea tristeții mele personale din cauza suferinței atâtor oameni, deoarece continui să-mi aprofundez propria înțelegere a impactului durabil al sclaviei”. Vorbind la un banchet de stat la Palatul Buckingham, Carl i-a asigurat pe cei prezenți că ar dori ca Marea Britanie să recunoască „greșelile care ne-au modelat trecutul”.
„Așa cum le-am spus liderilor Commonwealth la începutul acestui an, trebuie să ne confruntăm cu greșelile care ne-au modelat trecutul dacă vrem să dezlănțuim puterea viitorului nostru comun.”