Laptele etichetat cu UHT pe ambalaj poate fi găsit în cele mai multe magazine, însă acesta nu ar trebui cumpărat fără a ști că, din anumite puncte de vedere se diferențiază de laptele normal. Acest aliment este preparat în mod diferit față de celelalte tipuri de lapte, ceea ce îi permite să fie depozitat și consumat într-un mod diferit, potrivit evz.ro.
Laptele UHT, prescurtarea de la Ultra High Temperature sau ultrapasteurizat, este lapte pasteurizat la temperaturi extrem de ridicate. Este un tip de lapte care poate fi găsit în majoritatea supermarketurilor.
În timpul procesului de producție, laptele este încălzit timp de 15-20 de secunde la o temperatură de 75°C, eliminând astfel majoritatea bacteriilor, precum Salmonella și Escherichia coli. În plus, procesul de pasteurizare reduce riscul contaminării ulterioare a produselor lactate și previne mucegaiul și alți factori care pot cauza alterarea lor, scrie sursa citată.
Producătorii susțin că, în comparație cu pasteurizarea clasică, laptele UHT poate fi păstrat în cutii sigilate pentru o perioadă mult mai lungă de timp, de până la șase luni, însă „după deschiderea unei cutii cu lapte UHT, acesta trebuie consumat în maximum trei zile”.
Spre deosebire de laptele normal, cel UHT are unele beneficii, drept pentru care mulți consumatori preferă această variantă.
Unul dintre beneficii este că laptele UHT poate fi depozitat la temperatura camerei sau într-o cămară, până la data de expirare, în cazul în care cutia nu a fost deschisă. Datorită perioadei lungi de valabilitate, poate fi cumpărat în cantități mari și păstrat.â
Laptele UHT nu își pierde valorile nutriționale pe perioada garanției și nici nu conține conservanți, deoarece bacteriile și sporii periculoși sunt omorâți prin expunerea la temperaturi foarte înalte. Important de știut este că acesta nu necesită fierbere, potrivit libertateapentrufemei.ro.