De ce ne doare capul de la căldură, avem stări de greață și oboseală

Publicat: 21 07. 2021, 11:35
Actualizat: 21 07. 2021, 13:09
foto: Pixabay

Expunerea la temperaturi crescute poate determina o alterare a mecanismelor care reglează temperatura interna și reducerea toleranței la caldură. Atunci apar simptome precum durerea de cap, greața și oboseala.

Dureri de cap, greața și oboseală, de la căldură

Organismul uman poate suferi în timpul caniculei prin pierdere de apă și electroliți.

Pentru România, vremea caniculara se declară atunci când temperaturile maxime ating sau depășesc 35 grade în timpul zilei și se situează în jurul a 20 grade, sau peste acest prag, noaptea. Dar multă lume atinge pragul critic chiar și la maximum 30 de grade Celsius.

Expunerea la caniculă determină mai multe probleme de sănătate, printre care transpirații excesive, amețeli, oboseală, greață, sete intensă, dureri de cap, senzația lipsei de aer, bătăi intense ale inimii.

Febra, cefaleea, amețeala, greața, confuzia sau pierderea conștienței apar când o persoană suferă de insolație, potrivit specialiștilor unei clinici medicale bucureștene. Adică atunci când organismul nu mai poate menține constantă temperatura, fiind depăpșite mecanismele de adaptare.

Greața, crampele abdominale, spasmele musculare, transpirațiile reci și abundente apar atunci când s-a instalat epuizarea produsă de căldură.

Recomandări generale în zilele caniculare

Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18. De asemenea, dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, dacă trebuie să ieșiți din casă.

Foarte important, hidratați-vă! Beţi zilnic între 2 – 4 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

Nu consumați alcool și nici cafea, cestea vor favoriza deshidratarea.

Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Totodată, trebuie știut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Cum ne îmbrăcăm pe caniculă

Există țesături care te protejează de razele ultraviolete, dar și fibre și produse pe care ar fi mai idicat să le evitați în cele trei luni de caniculă. Potrivit CSID.ro, purtarea bijuteriilor din plastic, a accesoriilor metalice și a ceasurilor în zilele cu temperaturi extreme nu sunt recomandate. Totodată, una dintre cele mai comode țesături, bumbacul, nu este o ideea bună pentru vreme caniculară. Acesta reține foarte multă apă, iar în zilele toride și oamenii transpiră mai ușor și mai repede.

Nici mătasea, pânza topită și voalul nu au o țesătură densă și permit razelor UV să ajungă mai ușor la piele.

În zilele toride de vară, specialiștii recomandă să purtăm haine din materiale dense și mai închise la culoare. Spre exemplu, tețăturile din poliester și naylon, singure sau alături de alte fibre, asigură un plus de protecție pielii. Totodată este indicat să nu alegeți haine mulate pe corp, ci rochii sau cămpși lejere, care să permită pielii să respire.