De ce este Donald Trump atât de obsedat de Hannibal Lecter din „Tăcerea mieilor”? Fostul președinte l-a menționat din nou în discursul său

Publicat: 19 07. 2024, 09:47

Personajul fictiv și foarte celebru din „Tăcerea mieilor”a fost menționat din nou de fostul președinte în timpul discursului său la Convenția Națională Republicană. Însă ce s-ar putea ascunde în spatele acestei fascinații pop-cult a fostului președinte încearcă să descopere revista de divertisment, Variety.

Deși e conștient că toată lumea e cu ochii pe el, Trump nu se poate abține să-l menționeze pe Hannibal Lecter

Se spune că tentativa de ucidere a lui Donald Trump a schimbat viziunea celui de-al 45-lea președinte și abordarea lui față de politică. Experiența îl transformase inițial într-un soi de unificator.

„El a refuzat cea mai evidentă oportunitate din politică de a inflama națiunea după ce a fost împușcat”, a spus Tucker Carlson, fost prezentator Fox News, în discursul său de joi seară, cu câteva ore înainte ca Trump să urce pe scenă. „În acest moment, face tot posibilul pentru reuni țara.”

Și apoi, în timpul discursului, acesta a început să vorbească despre Hannibal Lecter.
„Presa mă atacă mereu, pentru că spun asta”, a început el. Știa că nu era prima dată când îl menționa pe Hannibal, dar n-a putut rezista. „A văzut cineva „Tăcerea Mieilor”? Regalul, marele Hannibal Lecter. Căruia i-ar plăcea să te servească la cină.”

Filmele grozave au puterea de a aduce oamenii împreună, se știe. Iar fascinația lui Trump față de personajul interpretat de Anthony Hopkins în trei filme l-a făcut pe cel de-al 45-lea președinte și actualul nominalizat republican, să se refere la Lecter drept un „om minunat” în mai, în timp ce a mai spus o dată despre ce înseamnă pentru acesta să invite un prieten „la cină”.

Pentru că-l desconsideră pe Biden, Donald Trump și-a ales un personaj fictiv împotriva căruia să lupte

În ambele cazuri, evocarea lui Lecter de către Trump a fost pentru a argumenta că criminalitatea din America este scăpată de sub control – că potențialii Lecter, inclusiv imigranții pe care Trump i-ar deporta cu forța, trăiesc printre americanii de rând.

Apetitul lui Trump pentru filme populare este una dintre calitățile sale cele mai cunoscute – este un iubitor de divertisment. Într-un profil din New Yorker din 1997, un junalist l-a însoțit pe Trump la bordul unui avion și a văzut cum acesta urmărea doar momentele importante (adică cele mai violente lupte) ale filmului „Bloodsport” de Jean-Claude Van Damme.

Așa că nu este de mirare, poate, că părțile din „Tăcerea mieilor”, pe care Trump le amintește constant, sunt trăsăturile de caracter ale lui Hannibal și singurul său citat oarecum amuzant.

Și nu este surprinzător, de asemenea, că el consideră personajul ca pe un avatar prin care poate identifica modul în care funcționează criminalitatea în lumea reală. Hannibal Lecter este un super răufăcător – viclean, cu pofte dincolo de ceea ce am considera uman și cu un fel unic de a vorbi.

El este adversarul închipuit perfect pe care și-l poate imagina un candidat la președinție care se crede neobișnuit de inteligent și neobișnuit de bun orator.

În Lecter, Trump a găsit un răufăcător a cărui monstruozitate uriașă se potrivește cu propriul eroism perceput de către însuși Trump, cu propria sa abilitate de a lupta împotriva oricărui răufăcător – fie real sau parte din imaginația colectivă.

Dacă dezbaterea lui Trump împotriva președintelui Biden a fost nesatisfăcătoare – dacă, în cele din urmă, i s-a părut puțin prea ușor să-l învingă pe președintel SUA – există întotdeauna provocarea imaginară de a-l urmări pe Hannibal Lecter trecând granița spre SUA.