Maria Tănase a fost una dintre cele mai mari interprete de muzică populară din țara noastră. „Pasărea măiastră” așa cum a numit-o Nicolae Iorga în 1938, i-a încântat ani la rândul cu vocea sa pe toții fani și a încercat să cânte până în ultima clipă. Moartea fulgerătoare a artistei a îndurareat întreaga țară, iar astăzi se împlinesc 57 de ani de la decesul ei.
„Pasărea măiastră” a muzicii românești este cu siguranță o personalitate care a rămas și va rămâne întotdeauna în istorie. De-a lungul carierei impresionante, Maria Tănase a cântat în lumina reflectoarelor de la New York și Paris și a ajuns în inimile tuturor românilor. Născută în 1913, în mahalaua Cărămitarii de jos, Maria Tănase a fost cel de-al treilea copil al familiei.
Înainte să înceapă drumul în muzică, artista s-a înscris la concursul Miss România, însă juriul a considerat că are picioarele prea groase, iar astfel visul ei de a deveni cea mai frumoasă femeie româncă s-a destrămat, scrie Libertatea.ro.
Maria Tănase a cântat, a trăit și a iubit cu pasiune, iar vestea bolii crunte care avea să îi aducă și sfârșitul a fost cea care i-a schimbat radical viața.
În 1963, Maria Tănase se stinge din viața. Vestea tragică a îndurerat România, iar motivul decesului a fost unul sfâșietor. Frumoasa interpretă de muzică populară a murit din cauza unei boli necruțătoare, cancer la plămâni.
Primul care i-a pus acest diagnostic a fost medicul Costache Andone, de la Piatra Neamț. Tot acolo ar fi aflat și Maria Tănase că nu va mai putea cânta, în 1962, scrie Adevărul. Aflat într-un turneu în oraș, artista a ajuns pe mâinile medicului Andone, iar el a fost cel care i-a dat vestea tragică, ce s-a confirmat ulterior la București.
În 1962, artista a susținut un recital la Piatra Neamț, în timpul căruia și-ar fi pierdut vocea. A doua zi a ajuns în cabinetul medicului, unde a primit diagnosticul. „I-am pus pentru prima oară diagnosticul care de altfel, i-a şi sfârşit viaţa. Am fost primul care i-a spus: „Doamna Maria, îmi pare rău, dar nu veți mai putea cânta niciodată. Și atunci ea, plângând cu capul pe umărul meu, încă nevenindu-i să creadă, m-a întrebat: „Cum doctore, eu care mi-am închinat viaţa muzicii şi acestui mare public, să fiu condamnată să nu mai pot cânta?”. Apoi, din păcate, diagnosticul meu s-a confirmat.” A povestit medicul în trecut, potrivit sursei citate anterior.
Artista nu a încetat niciodată să cânte, iar în timpul ultimului concert a leșinat pe scenă. La acea vreme, gurile rele din public ar fi susținut că fusese sub influența alcoolului. De fapt, potrivit sursei citate anterior, cântăreața aflase diagnosticul grunt cu doar două săptămâni înainte de spectacol. Boala galopantă s-a extins la plămâni, iar Maria Tănase a decedat în 22 iunie 1963.
„Pasărea măiastră” nu și-a dorit o înmormântare cu fast și nu a vrut nici parastase. Mai mult decât atât, ea a lăsat notat și ce haine dorea să poarte în ziua înmormântării, iar cu limbă de moarte a menționat că dorea sub nicio formă să fie încălțată cu pantofi.
Toate acestea au fost consemnate în testamentul Mariei Tănase, unde a dorit să precizeze și că nu vrea parastase, iar banii pentru pomeniri să fie dați studenților care nu și-ar putea permite o masă.
„Dacă se va putea şi nu va fi greu aş vrea ca pe un drum secetos şi dornic de apă să se facă o fântână şi în loc de acele parastase, pe care le interzic, din când în când să fie ajutat câte un student şi o studentă cu plata cantinei sau a posibilităţilor de masă şi să nu fie nimeni trist. Le doresc viaţă lungă şi sănătate tuturor acelora pe care i-am cunoscut, chiar dacă unora le-am stat greu în drum şi au considerat să mă cunoască după placul lor şi nu după caracterul şi firea mea. Îmbrăţişez pe toţi şi doresc să le fie viaţa îmbelşugată, liniştită, sănătoasă şi în voie bună!”, a notat artista, scrie Adevărul.