Tradiționala piftie sau răcitură de porc este nelipsită de pe masa de sărbători a românilor. Chiar dacă rețeta nu este una grea, dar categoric este una meticuloasă, gospodinele au nevoie de răbdare.
Cătălin Scărlătescu, unul dintre cei mai cunoscuți chefi bucătari de la noi din țară, a dezvăluit cum prepară el, în fiecare an, piftia de porc.
Se pare că rețeta fostului jurat de la „Chefi la cuțite” ascunde o serie de secrete, care le vor ajuta pe gospodine să pregătească corect răcitura și mai ales aceasta să se lege din prima.
Ingredientele folosite de acesta sunt: 500 grame pulpă de porc, 500 grame picioare de porc, 1 kilogram de carne de porc, 2 urechi de porc, 2 morcovi mari, o rădăcină de păstârnac, o ceapă, sare, piper boabe și 1-2 căpățâni de usturoi pisat, notează fanatik.ro.
Pentru început carnea trebuie pârlită și curățată, după care aceasta se pune la fiert și se spumează ori de câte ori este nevoie.
Mai apoi se adaugă zarzavatul spălat, curățat și tăiat, iar după ce fierbe se adaugă sarea și piperul. Conform bucătarului, carnea este fiartă bine în momentul în care ea se desprinde ușor de pe oase. În continuare, carnea se dezosează, se taie și se pune în castroane.
Persoanele care doresc pot pune peste și morcovul, tocmai pentru a oferi un plus de savoare și culoare. La final, usturoiul curățat și pisat se amestecă cu 100 ml de supă și se toarnă peste carne. Până va fi servită, piftia se păstrează la frigider.