Cu cât vinde chef Nicolai Tand o porție de mămăligă. Beneficiile aduse organismului de acest preparat tradițional românesc
Chef Nicolai Tand a concurat recent la emisiunea „America Express”. Cu toate că este o personalitate care apare tot mai frecvent la televizor și este extrem de îndrăgit de români, acesta nu a renunțat la adevărata sa pasiune: bucătăria. Nicolai Tand le gătește turiștilor care se opresc la pensiunea sa, atât rețete franțuzești, cât și rețete tradiționale românești, precum celebra mămăligă cu brânză.
O parte din proprietarii de localuri din România susțin că cel mai comandat fel de mâncare este mămăliga cu brânză, preferată chiar și de turiștii străini. Prețul unei porții poate varia de la 20 la 35 de lei, în funcție, bineînțeles, de cantitate și de complexitate. La pensiunea lui Nicolai Tand, acest preparat, se vinde împreună cu o sută și un desert, pentru suma de 55 de lei, potrivit Click.
Rețeta de mămăligă folosită de chef Nicolai Tand
Chef Nicolai Tand a dezvăluit, pe conturile sociale, rețeta gustoasă de „mămăliguță cu brânză în paturi”.
„Aveți nevoie de mălai, slănină, brânză de burduf și de cașcaval. Mod de preparare: Se pune apa la fiert, cu sare, se pune mălaiul în apa clocotită și se prepară mămăliga, apoi se trage slănina la tigaie. Separat, într-o tigaie mai înaltă, se pun, în straturi: brânză, cașcaval ras, puțină grăsime de la slănină prăjită și mămăligă. Peste tot, se mai pune slănină prăjită, după care se ține la cuptor, preț de zece minute”, a explicat bucătarul.
Beneficiile consumului de mălai
Nutriționista Codruța Pantelimon a dezvăluit numeroasele beneficii pe care le aduce consumul de mălai organismului.
„Este aurul din farfurie al românașului de pretutindeni. Mămăliga, căci despre ea este vorba, este un aliment cu uimitoare beneficii, consumat, pe plaiurile mioritice, încă din cele mai vechi timpuri. Propagat până în zilele noastre, am înțeles și de ce: făina de porumb în primul rând nu conține gluten, putând fi consumată, cu acordul medicului, și de cei cu intoleranță la gluten”, a explicat Codruța Pantelimon.
Mălaiul are un conținut crescut de vitamine și minerale și este totodată, un aliat al organismului în procesul de detoxifiere.
„Apoi, porumbul conține numeroase minerale și vitamine (A, E, B , potasiu, magneziu, fier, zinc), fibre și acizi grași Omega 3, care aduc multiple beneficii la nivelul întregului organism, chiar dacă prin procesare si preparare își pot pierde o mică parte din calități. Pe vremuri, terciul de mălai era principala sursă de hrană zilnică.
Un bun detoxifiant, mămaliga este recomandată cu succes în afecțiunile hepatice, ajutând ficatul și vecinii lui, la eliminarea toxinelor din organism, nepermițând depunerea grăsimii, astfel contribuind la pierderea în greutate. Așa că, dragi femei, dornice de scădere în greutate, profitați. În plus, oferă și energie iar potasiul conținut ajută la buna funcționare a inimii”, mai spune Codruța Pantelimon.
Chiar si persoanele diagnosticate cu diabet zaharat ar putea consuma mămăligă, însă, este indicată înainte, consultarea unui medic.
„Contribuie la reglarea concentrației de glucoză din sânge. Și restaurantele de fițe au înțeles acest aspect și au adoptat meniuri incluzând acest elixir auriu, în farfuriile clienților, doritori de hrană sănătoasă, săracă în calorii și bogată în nutrienți”, mai menționează specialista în nutriție.