Filmul „Liceenii” s-a bucurat de un real succes la sfârșitul anilor regimului comunist, dar și după căderea acestuia. După 34 de ani de la lansare, pelicula nu a fost dată uitării, iar nostalgicii nu ratează să o urmărească ori de câte ori au ocazia, mai ales atunci când mai este difuzată de câte un post de televiziune. Celebra melodie din „Liceeni, „Ani de liceu”, este nemuritoare. O știu și o fredonează atât persoanele trecute de prima tinerețe, cât și cei care au terminat recent liceul, însă, la vremea respectivă, melodia a creat câteva controverse și a fost considerată scandaloasă. În plus, trebuia să fie interpretată de alți artiști, nu de Stela Enache și Florin Bogardo.
Melodia „Ani de Liceu” nu trebuia să fie interpretată de Stela Enache și Florin Bogardo. „Ani de liceu” urma să fie momentul central al coloanei sonore, interpretat de protagoniștii Ștefan Bănică jr. și Oana Sârbu (care se lansase deja în muzica ușoară), potrivit paginademedia.ro.
Cu toate acestea, regizorul Nicolae Corjos nu a fost impresionat de interpretarea celor doi, considerând cântecul unul monoton. Dacă cei care au dat viață personajelor Mihai Marinescu și Dana Vasilescu nu s-au putut ridica la așteptările regizorului, s-a decis ca melodia „Ani de Liceu” să fie interpretată de Stela Enache și Florin Bogardo.
Pe lângă acest aspect, versurile melodiei au fost considerate scandaloase de către cenzori din cauza tonului ironic și a modului în care creionau activitatea școlară a elevilor de liceu.
Textul cântecului a fost scris de Sașa Georgescu și pus pe muzică de Florin Bogardo
Cine trebuia să interpreteze piesa „Ani de Liceu”
„Liceeni” este un film de dragoste românesc din 1986. Ștefan Bănică Jr., Oana Sârbu, Cesonia Postelnicu, Mihai Constantin, dar și regretata Tamara Buciuceanu Botez au fost personajele principale ale celebrului film.
Filmul prezintă povestea de dragoste dintre doi elevi de clasa a X-a: Mihai Marinescu (Ștefan Bănică Jr.) și Dana Vasilescu (Oana Sârbu). Idila lor va trece prin multe încercări.
Filmul se află pe locul 25 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.
Scenariul filmului a fost scris de romancierul George Șovu. El scrisese anterior scenariul filmului Declarație de dragoste (1985). Consultant al filmului a fost prof.dr. Constanța Bărboi. Ulterior, scriitorul a realizat o novelizare a filmului, publicând în 1992 romanul Liceenii (Ed. Iacobi, București, 1991), reeditat în 2001 de Editura Virtual.
La acea vreme, filmul a primit mai multe critici potrivit cărora școala era abordată într-o manieră care contestă seriozitatea multor aspecte ale învățământului și nu numai.