Cafeaua e fără tăgadă una din marile plăceri cotidiene ale românilor. Oferă energie dimineților în care mintea noastră se urnește mai greu și ne înviorează, iar antioxidanții puternici pe care îi conține, benefici organismului nostru.
De asemenea, prin ritualul pe care îl implică servirea cafelei, este una din oportunitățile de a socializa, de a fi împreună.
Una dintre băuturile preferate ale românilor, cafeaua a fost adusă pe meleagurile noastre mai târziu decât credem. Primul român care a băut cafea este un personaj istoric.
Cafeaua a apărut mult mai târziu pe meleagurile românești sau cel puțin consemnarea ei într-o sursă istorică.
Primul român menționat într-o cronică istorică drept băutor de cafea este Ion Tăutu, logofăt al lui Bogdan al II-lea, zis și Bogdan Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan cel Mare, rod al căsniciei domnitorului român cu Maria Voichița, fiica lui Radu cel Frumos, nepoata lui Vlad Dracul și strănepoata lui Mircea cel Bătrân. .
Ion Tăutu a fost trimis, în anul 1504, într-o importantă misiune diplomatică la Istanbul, centrul vieții politice și culturale al Imperiului Otoman și, se pare că, în timpul acestei misiuni diplomatice a descoperit și lumea cu totul nouă, plină de arome și ritualuri – cea a cafelei.
Logofătul Ion Tăutu este consemnat ca fiind primul român care a băut cafea în cronica „O samă de cuvinte”, a lui Ion Neculce, în legenda a zecea.
„După ce au luat Bogdan-vodă domnia, au și triimis pre Tăutul logofătul sol la turci, când au închinat țara la turci. Și așè vorbăscu oamenii, că l-au pus viziriul de au ședzut înaintea viziriului pre măcat, și n-au fost având mestei la nădragi, că, trăgându-i ciubotile, numai cu colțuni au fost încălțat. Și dându-i cahfè, nu știè cum o va bè. Și au început a închina: „Să trăiască împăratul și viziriul!“. Și închinând, au sorbit felegeanul, ca altă băutură”, consemnează, în limbajul epocii, cronicarul
După întoarcerea sa în Moldova, Ion Tăutu a adus cu el nu doar amintiri din Constantinopol, ci și tehnica rafinată de preparare a cafelei.