Regizorul franco-elveţian Jean-Luc Godard, care a murit marți la vârsta de 91 de ani, a recurs la sinucidere asistată în Elveţia.
„Dl Godard a recurs la asistenţa legală în Elveţia pentru moarte voluntară ca urmare a unor ”multiple patologii invalidante”, după cum arată raportul medical”, a declarat Patrick Jeannere, consilierul familiei regizorului, citat de AFP.
Jean-Luc Godard a fost o figură cheie în mișcarea ce a revoluționat cinematografia la sfârșitul anilor 1950 și în anii 1960. El s-a numărat printre cei mai apreciați regizori din lume graţie unor filme precum „A bout de souffle”, „Le Mepris”, „Pierrot le Fou” şi „Masculin Feminin”.
Godard e asociat cu Noul Val din cinematografia franceză, o mişcare artistică pe care a iniţiat-o cu debutul lui în lungmetraj (filmul „A bout de souffle”, apărut pe marile ecrane în 1960).
Cineastul a continuat să regizeze filme timp de 66 de ani, cel mai recent lungmetraj, „Le Livre d’image”, fiind prezentat în 2018 la Cannes.
În 2011, Jean-Luc Godard a primit un Oscar onorific.
În Elveția există mai multe forme de asistenţă pentru deces, două dintre ele fiind eutanasia pasivă şi asistenţa pentru sinucidere, a doua fiind cea mai comună. Acestea sunt guvernate de coduri de deontologie medicală.
Persoana care, „împinsă de un motiv egoist”, oferă asistenţă pentru sinucidere unei alte persoane riscă cinci ani de lipsire de libertate sau mai mult şi o sancţiune pecuniară.
În schimb, organizaţii precum Exit oferă asistenţă pentru sinucidere în cadrul legii atât timp „cât niciun motiv egoist” nu le poate fi reproşat.
Numărul sinuciderilor asistate a crescut în ultimii ani în Elveţia, de la 187 în 2003, la 965 în 2015, arată datele Oficiului federal pentru statistică. Numărul a scăzut în 2016, dar a crescut iar ulterior.