Cele mai bune ingrediente pentru un mic dejun reuşit şi cum să le combini inspirat

Publicat: 20 07. 2023, 16:51

Un mic dejun reuşit nu trebuie să conţină o mulţime de ingrediente şi nici să să fie dificil de preparat. Există o mulţime de ingrediente uşor de preparat pe care le poţi folosi pentru prima masă a zilei, de la cereale integrale şi până la ouă sau carne proaspătă.

Descoperă câteva dintre cele mai bune ingrediente pe care le poţi alege pentru un mic dejun reuşit:

Ovăzul

Fulgii de ovăz sunt o alegere foarte inspirată pentru prima masă a zilei. Aceştia sunt uşor de preparat şi bogaţi în macronutrienti esenţiali. Ovăzul este o sursă foarte bună de carbohidraţi şi fibre. Ai nevoie de carbohidraţi la micul dejun, pentru a obţine energie ca să îţi începi ziua, indiferent de cum arată programul tău zilnic. Fibrele sunt şi ele necesare pentru un tranzit intestinal normal.

Cum poţi consuma ovăzul? Ei bine, cea mai simplă metodă este să prepari un terci. Poţi prepara ovăzul la rece, în special dacă vrei să petreci cât mai puţin timp în bucătărie. Iată o reţetă simplă de terci de ovăz preparat la rece:

Pentru o porţie vei avea nevoie de 60 de grame fulgi de ovăz măcinaţi, 80 de mililitri de lapte sau lapte vegetal şi o mână de fructe. Dacă îţi doreşti un mic dejun bogat în proteine, adăugă o cupă de pudră proteică şi măreşte cantitatea de lapte la 110 de mililitri. Vei amesteca toate ingredientele cu laptele, iar la final poţi decora cu fructe. În afară de fructe, îţi mai poţi decora budincă de ovăz cu ciocolată neagră sau nuci.

Ouăle

Ouăle sunt bogate în proteine şi reprezintă o sursă foarte bună de grăsimi nesaturate şi vitamina D. Le poţi servi la micul dejun într-o mulţime de forme, de la omletă şi până la oua fierte. Dacă îţi doreşti o reţetă simplă şi sănătoasă pentru micul dejun, poţi alege sandwich-uri toast cu ouă fierte. Iată de ce ai nevoie pentru o porţie:

două felii de pâine prăjită

două linguri de cremă de brânză

un avocado feliat

două ouă fierte

Această reţetă se prepară foarte uşor. Tot ce trebuie să faci este să ungi fiecare felie de toast cu câte o lingură de cremă de brânză, iar mai apoi să adaugi felii de avocado pe fiecare bucată de pâine. La final, adăugă câte un ou fiert tăiat în jumătate pe fiecare felie de toast. Adăugă sare, piper, usturoi granulat, seminţe sau orice altceva doreşti pentru a da gust preparatului.

Poţi să serveşti toast-ul cu ouă alături de lapte bătut, fresh de portocale sau orice altă băutură preferi dimineaţa.

Carnea

Mezelurile se număra printre cele mai populare alegeri când vine vorba de a consuma carne la micul dejun. Din păcate, nu reprezintă şi cea mai sănătoasă alegere. Mezelurile conţin uneori cantităţi mici de carne, iar în prepararea lor se folosesc conservanţi, precum nitritul de sodiu. Vestea bună este că le poţi înlocui cu alte preparate din carne, care se prepară uşor acasă.

Cea mai simplă metodă de a înlocui mezelurile este să prepari friptura de pui, porc sau vita acasă, pe care să o feliezi foarte subţire. Dacă depozitezi friptura corect, la frigider, în recipiente închise ermetic, atunci o vei putea consuma pe parcursul a câteva zile. Feliile subţiri de carne pot înlocui mezelurile şi le poţi servi în sandwich-uri, alături de omletă sau de ouă fierte sau alături de salate.

De asemenea, mai există varianta de a cumpăra mezeluri bogate în carne, fără conservanţi sau coloranţi, însă preţul acestor produse este destul de piperat, iar termenul de valabilitate este de doar câteva zile.

Dacă îţi doreşti un mic dejun copios, însă îţi lipseşte inspiraţia, poţi folosi listă şi reţetele de mai sus pentru a prepara o masă rapidă, gustoasă şi hrănitoare. Este o idee bună să alegi alimente bogate în macronutrienti pentru prima masă a zilei, dar să incluzi şi o porţie de legume sau fructe proaspete, alimente bogate în vitamine şi minerale esenţiale.