Energizantul este o băutură ce conține combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale și cel puțin una dintre aceste substanțe: cafeină, taurină și D-glucurono-g-lactonă. Pe cât de gustos pare, pe atât de periculos pentru sănătate este.
Băuturile energizante sunt consumate la scară largă în România și, de asemenea, sunt nelipsite de pe rafturile magazinelor din toate colțurile țării. Adesea, ele sunt așezate lângă sucurile carbogazoase.
Pe lista ingredientelor pe care energizantele le conțin în compoziție regăsim apa, acidul citric, zahărul sau alți îndulcitori, arome, vitamine din clasa B, cafeină, glucoronolactonă, taurină, iar lista continuă, fiecare producător având propria rețetă.
Chiar dacă aceste băuturi pot fi cumpărate fără restricții, se pare că au fost vizate de nenumărate controverse. Mulți medici recomandă pacienților să le evite energizantele cât de mult posibil pot, scrie Spynews.ro.
Pe lista cu ingrediente de mai sus apare și taurina. Aceasta este, de fapt, un aminoacid produs de organismul uman și animal. Totodată, în compoziția băuturilor regăsim o variantă sintetică, concentrația nu prezintă niciun risc pentru sănătate.
În ceea ce privește cafeina, aceasta este un compus întâlnit în special în cafea și ceai. Totodată, ea este considerată un tonic pentru sistemul nervos. Astfel că, o doză de 250 de mililitri conține în medie în jur de 80 de miligrame de cofeină. De cealaltă parte, un espresso are între 40 și 75 de miligrame.
Glucoronolactona este și ea adăugată în energizante pentru proprietățile sale de detoxifiere a organismului. Mai mult, specialiștii au precizat că, în cazul în care acest ingredient este consumat în cantități moderate, nu are efecte adverse.
Nu în utlimul rând, mai multe studii au demonstrat că băuturile energizante au un impact pe termen scurt asupra contractilității cardiace, potrivit sursei citate.