Iarna, trotuarele sunt aproape mereu acoperite de gheață pe care poți aluneca, iar în urma căzăturii de poți alege cu luxaţii, entorse sau chiar fracturi. De aceea este foarte important să știi cum să cazi pe gheaţă.
În cazul în care trotuarele nu au fost curăţate corespunzător, crește riscul ca zăpada bătătorită sau apa să înghețe. Acestea făcând probleme cel mai mult bătrânilor.
„S-au prezentat în urgenţă foarte mulţi pacienţi, în principal cu traumatisme ale membrelor: luxaţii, fracturi, entorse. Bineînţeles, cauza este alunecarea pe gheaţă”, a explicat Cristina Geormoneanu, medic UPU, pentru observatornews.ro.
Pentru a evita un drum la urgenţe, există mai multe tehnici care pot preveni accidentările grave: pe gheaţă trebuie să te deplasezi cu paşi mărunţi şi genunchii îndoiţi. Trebuie să îți menții mâinile libere pe lăngă corp, ca să te echilibrezi. Cel mai important este modul în care cază au precizat experții.
„Cea mai bună zonă pe care putem să cădem este zona fesieră, care este şi cea mai moale. Căderea, dacă este făcută pe o parte şi, bineînţeles, de mai jos, este mult mai uşoară”, a explicat Alin Burileanu, fiziokinetoterapeut, potrivit aceleiași surse.
Dacă o căzătură dură nu a putut fi evitată, atunci se recomandă ajutorul unui specialist.