Alergiile de piele. Simptome, cauze, remedii (FOTO)

Publicat: 05 06. 2020, 09:05

Roşeaţă, mâncărime, eczeme, erupţii… Toate aceste simptome pot fi provocate dealergii ale pielii,atunci când intri în contact cu o substanţă pe care organismul nu o suportă. Epiderma pur şi simplu se apără la apariţia unor factori pe care îi consideră dăunători. Şi bine este să iei imediat în considerare semnalele pe care ţi le transmite corpul. Să vedem care suntcauzele şi remediile în astfel de situaţii.

Tipuri de alergii de piele

Toţi vrem să ne simţim bine în pielea noastră, şi la propriu, şi la figurat. Epiderma umană este primul mare vector de protecţie, reacţionând ca o barieră în calea elementelor de risc.

Cel mai frecvent tip de alergie cutanată este alergia de contact, apărută odată ce pielea atinge substanţe cu potenţial periculos, precum anumiţidetergenţi,produse de curăţare ori cosmetice, anumite materiale,metale ori iedera otrăvitoare.De asemenea, alergiile cutanate pot apărea şi pe fondul consumului anumitor alimente sau medicamente.

Dermatita de contact

Dermatita de contactafectează 10-20% dintre copii şi 1-3% dintre adulţi.Această afecţiune dermatologică se manifestă prin apariţia eczemelor, adică iritaţii ale pielii, mâncărime, senzaţie de arsură, piele uscată, vezicule pline cu lichid (atunci când se infectează).

Urticaria

Urticaria afectează aproximativ 20% dintre persoane, la un moment dat în viaţă şi este declanşată dediverse alimente (alune, ouă, nuci, fructe de mare) sau medicamente (antibiotice, aspirină, ibuprofen), înţepături de insecte, polen, blană de animale, infecţii bacteriene şi chiar şi de stres.

Dermatita atopică

Acest tip de dermatită afectează unul din 5 copii cu vârsta sub 3 ani şi este declanşată în 70% din cazuripe bazapredispoziţieigenetică şi anomaliilorimunologice.Principalele simptome ale dermatitei atopice sunt mâncărimea intensă a pielii şiscărpinatul de rigoare, veziculele cu lichid, mai ales la nivelul capului, gâtului, trunchiului, edemul ocular, lichenificarea pielii.

Angioedemul

Angioedemul este o afecţiune dermatologică ce afectează straturile profunde ale pielii, fiind deseori însoţită de urticarie. De cele mai multe ori,este cauzat deo reacţie alergică la anumite medicamente (penicilină, aspirină) sau alimente.

Spre deosebire de urticarie, nu se manifestă prin mâncărimi ale pielii, dar poate cauza o senzaţie de arsură sau usturime. De multe ori, semnele angioedemului apar la nivelul feţei (pleoape, în jurul gurii), organelor genitale sau extremităţi.

Cele mai comune simptome ale alergiilor de piele

Alergiile cutanate debutează în general cu înroşirea pielii şi senzaţie de mâncărime sau arsură. Se observă imediat modificarea aspectului epidermei, atât în ceea ce priveştetextură,cât şi culoarea.Pielea se poate umfla şi se simte caldă la atingere, uşor dureroasă. Deseori pot apărea pustule de diverse mărimi.

Cum se pune diagnosticul

Alergiile pieliisunt destul deuşor de diagnosticat, pe baza simptomelor, darcauzele acestora sunt mai greude identificat.Pentru asta, se folosescdiverse teste alergologice cutanate, care constau în expunerea pielii la cei mai cunoscuţi alergeni ce sunt implicaţi în declanşarea unor alergii şi observarea semnelor unei reacţii alergice locale.

Aceste teste pot diagnostica o paletă largă de afecţiuni alergice -alergia la polen, dermatita, alergiile alimentare, alergia la penicilină sau la înţepătura de albină.

Remedii. Cum se tratează alergiile cutanate

Tratamentul alergiilor cutanate vizează iniţial ameliorarea simptomelor cauzate de reacţia alergică. Trebuie să reţineţi că este foarte important ca pacientul să evite scărpinatul, deoarece manifestările se pot agrava, putând apare complicaţii, precum infecţiile bacteriene.

Băile cu apă caldă şi ovăz, dar şi hidratarea corectă a pielii ajutăla atenuarea mâncărimilor şi iritaţiilor pielii. De asemenea, pot fi prescrise diverse unguente sau loţiuni topice, antihistaminice sau comprimate pe bază de corticosteroizi care calmează inflamaţiile şi hidratează pielea, scrie csid.ro.

Important însă e să aflaţi cauza ce a declanşat alergia cutanată pentru a evita pe viitor să evitaţisubstanţa reactivă.

Alergii cutanate poze

Dermatita de contact

Urticaria

Dermatita atopică

Angioedemul