Au trecut 37 de ani de la moartea marelui actor Amza Pellea: Cu ce roluri memorabile a rămas în istoria cinematografiei românești

Publicat: 12 12. 2020, 09:00
Foto: wikipedia.org

Au trecut 37 de ani de la moartea lui Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori de teatru și film pe care i-a avut România. Artistul s-a stins din viață pe 12 decembrie 1983, la 52 de ani, răpus de cancerul pulmonar.

Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori de teatru și film pe care i-a avut România

Amza Pellea s-a născut pe 7 aprilie 1931, în orașul Băilești din județul Dolj, într-o familie cu cinci copii. A absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova şi ale Şcolii Tehnice de Electrotehnică din Craiova.

De-a lungul carierei sale artistice, Amza Pellea a jucat pe scena Teatrului Național din Craiova, a Teatrului Mic, Teatrului Nottara, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București. În perioada martie 1973 – septembrie 1974 a fost director al Teatrului Național din Craiova.

Roluri emblematice interpretate de Amza Pellea

Poate unul dintre cele mai cunoscute roluri de film ale sale este Nea Mărin, personaj creat chiar de el, un oltean din Băilești care i-a pus în evidență valențele de actor genial de comedie. De altfel filmul ”Nea Mărin miliardar”, regizat de Sergiu Nicolaescu și lansat în 1979, este cel mai vizionat film românesc din toate timpurile, având peste 14 milioane de spectatori de-a lungul anilor.

Amza Pellea a rămas în istoria cinematografiei românești și prin interpretarea unor personaje marcante din istoria românilor. I-a dat viață lui Decebal, regele dacilor, în filmele Dacii (1967) și Columna (1968), și l-a interpretat pe Mihai Viteazul în filmul cu același nume din anul 1970.

Alte filme celebre în care a jucat de-a lungul carierei sale sunt Răscoala (1965), Neamul Șoimăreștilor (1965), Haiducii (1966), Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972), Ultimul cartuș (1973), Un comisar acuză (1974), Nemuritorii (1974), Bălcescu (1974), Porțile albastre ale orașului (1975), Osânda (1977), Eu, tu și Ovidiu (1977), Revanșa (1978), Ecaterina Teodoroiu (1978), Mihail, câine de circ (1979) sau Capcana mercenarilor (1981).

Amza Pellea a murit pe 12 decembrie 1983, la 52 de ani

Amza Pellea a fost căsătorit timp de 25 de ani cu Domnica Mihaela Policrat, cu care a avut o fiică, actrița Oana Pellea.

Celebrul actor s-a stins din viață în decembrie 1983 și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală. În acea perioadă au existat și controverse legate de moartea sa, unii admiratori ai actorului vorbind despre un presupus asasinat care ar fi fost pus la cale de Securitate. Una dintre teoriile care circulau în acea vreme era aceea că, boala de care suferea ar fi fost provocată de iradieri pe motiv că Amza Pellea era mai celebru decât dictatorul Nicolae Ceaușescu.

În fiecare an, în localitatea sa natală au loc evenimente în memoria celebrului actor. Astfel, Casa de cultură din Băilești, o grădiniță, o școală și o stradă din oraș poartă numele lui Amza Pellea.

În 2008, la 25 de ani de la moartea lui, în orașul său natal a fost deschisă și Casa memorială ”Amza Pellea”.

În aprilie 2011, atunci când Amza Pellea ar fi împlinit 80 de ani, în memoria sa a fost inaugurată o stea pe Walk of Fame din Piața Timpului din București. Steaua din centrul Captalei a fost dezvelită chiar de fiica sa, actrița Oana Pellea.

Iar în octombrie 2015, a fost amplasată o placă comemorativă în fața clădirii de pe strada Salcâmilor, nr.12, din București, acolo unde Amza Pellea și-a petrecut ultimii ani din viață.

„Aici a locuit în ultimii ani ai vieţii marele actor Amza Pellea – interpret emblematic al teatrului şi filmului românesc”, este mesajul care apare pe placa comemorativă.