26 de ani de la moarte comediantului Puiu Călinescu / Dramele cumplite a unui actor genial: momentele dificile care i-au marcat viața
Astăzi se împlinesc 26 de ani de la decesul genialului actor Puiu Călinescu.
În istoria cinematografiei româneşti a rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse (B.D.) unde a jucat alături de marii actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu.
Dramele unui genial actor de comedie
Unul dintre cei mai buni actori români de comedie, Puiu Călinescu a îndurat suferințe cumplite în copilărie. A avut o copilărie grea, după toate standardele, dar acest lucru nu este neapărat unul rău.
„Nu fericirea te căleşte. Nu. Nenorocirea. Asta te învaţă să iei viaţa pieptiş”, declara el, într-unul din interviurile acordate de-a lungul vieții.
„Am fost orfan de mamă de la 5 ani şi am fost crescut de surorile ei. Prima mea muncă de artist a fost să lipesc afişe de spectacole în Bucureşti, la cinema. Pe vremea aceea erau filme mute şi în pauză, când se schimbau rolele cu peliculă, eu ieşeam în sală, în faţa ecranului, ca să fac lumea să râdă. Eu nu am şcoli şi diplome, ce am învăţat am învăţat din acele filme, de pe stradă şi din viaţă. Secretul este munca, munca neîntreruptă, cu idei noi, cu veşnice căutări! Păi eu sunt bolnav dacă nu am repetiţii, sau spectacole, sau turnee, trebuie să fac mereu câte ceva. Iar dacă nu am ce, caut până găsesc. Uite, am reparat televizorul şi de atunci nu mai am imagine la el. Am reparat radioul şi nu mai are sunet. Am reparat fierul de călcat şi am ars lumina în tot cartierul. Nu pot să stau într-un loc ţepenel, am în mine un demon care îmi spune mereu ”, povestea artistul în cadrul unei emisiuni, potrivit Adevărul.
26 de ani de la moartea actorului Puiu Călinescu
Biografia lui Puiu Călinescu, născut Alexandru Călinescu, precizează că s-a născut la 21 iunie 1920 în zona Griviţa a Capitalei, şi era fiul bucureşteanului Fotina Călinescu şi al actorului Jean Tomescu din Craiova. După moartea mamei sale, la vârsta de doar 23 de ani, a fost crescut de bunica, mătuși și unchi din mamă, de când avea doar cinci ani. Deși nu-i plăcea școala, a fost forțat să frecventeze și chiar a repetat un an. În anii adolescenței, a fost obligat să-și găsească un loc de muncă pentru a se întreține de către unchiul său, cu care locuia, după ce i s-a spus că nu i se va mai da de mâncare.
Călătoria artistică a lui Puiu Călinescu a început cu participarea sa la „revistele” de cinematograf prezentate înaintea filmelor în sălile de cinema. A urmat introducerea în Teatrul de Comedie „Constantin Tănase” în 1948, care s-a dovedit a fi momentul propice al carierei sale. Loialitatea lui Călinescu față de acest stabiliment a durat până la ultima suflare. Timp de câteva decenii, a compus propriile prezentări pline de umor, cu titluri extravagante („Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeii”, etc.), în care a jucat rolul principal. Personajul lui Călinescu era unic și a fost adesea comparat cu renumitul actor francez Louis de Funès. S-a stins din viață la București la 16 mai 1997.