Data de 25 martie marchează Buna Vestire, zi ce sărbătorește momentul în care Fecioara Maria a aflat că este însărcinată cu Iisus. Fecioara primește marea veste de la Arhanghelul Gavriil, sărbătorit la rândul său la data de 26 martie.
Din ziua de 25 martie și până în 25 decembrie sunt fix 9 luni. Locul în care se crede că Fecioara Maria din Nazaret a primit vestea nașterii Mântuitorului este Biserica Bunavestire din Nazaret. Aici, pelerinii pot vizita o grota în care Arhanghelul Gavriil i-ar fi spus Fecioarei Maria despre sarcină și nașterea pruncului Iisus.
În ziua de Buna Vestire, potrivit Hotnews.ro, în românii din toată țara au și câteva tradiții, aducătoare de noroc sau de ghinion:
Dezlegare la pește
Buna Vestire este prima sărăbtoare ce are loc în postul Paștelui, iar în această zi specială biserica dă dezlegare la pește.
Tradiția din popor spune că persoanele care mănâncă pește în această zi, vor avea parte de noroc tot anul și se vor strecura ca peștele în apă.
Cucul prevestește căsătoriile tinerilor
În data de 25 martie se spune că se sosesc rândulele, iar cucul înepe să cânte pentru înâia oară în acest an. Tradiția mai spune și că tinerii îl întreabă pe acesta când se vor căsătorii, iar dacă nu primesc niciun răspuns este un motiv de mare sărbătoare, căci semnifica o căsătorie în viitorul apropiat:
„Cucule voinicule
Câți ani îmi vei da
Până m-oi mărita/însura”
Primul cântec al cucului, așteptat în straie de sărăbtoare
Primul cântec al cucului trebuie așteptat în straie de sărbătoare, cu bani în buzunare indiferent de vârstă și de către toți bărbații și toate femeile. În caz contrar românii nu se vor putea bucura de aceste lucruri tot restul anului.
Pâine și sare pe pragul casei
O altă tradiție românească, de Buna Vestire, spune că oamenii pun pe pragul casei pâine și sare ca hrană pentru îngeri.
Certurile, aduc ghinion
Persoanele nu trebuie să se certe în data de 25 martie, indiferent dacă sunt înrudite sau nu. Certurile nu sunt un semn bun în ziua de Buna Vestire, aducând ghinion în tot restul anului.
Pomii se stropesc cu țuică
În anumite zone ale României, pentru un rob bun în livezi, pomii sunt stropiți cu țuică și amenințați cu toporul.
Tradiția din Bucovina
În această zonă, nu se pun ouă la cloșcă în data de 25 martie. Tradiția spune că, dacă sătenii nu respectă procedura, puii vor ieși cu două capete și patru picioare.
În Maramureș se organizează „Noaptea focurilor”
Conform tradiției, aici oamenii adună lucrurile din gospodărie pe care nu le mai folosesc sau cu care nu mai utilitate și le dau foc. Sărăbtoarea este bine cunoscută sub denumirea de „Noaptea focurilor”.