Vremea rece și ploioasă persistă în majoritatea regiunilor țării. Cod portocaliu de inundații în Caraș-Severin
Vremea rămâne rece duminică și în prima săptămână din aprilie. Cerul rămâne înnorat în cea mai mare parte a timpului și sunt așteptate averse abundente însoțite de fenomene electrice. Ploile cuprind zona de nord, centru, est şi sud-est, iar în zonele de munte, la altitudini mari, va fi lapoviţă.
În sudul României, maximele ajung la 20 de grade. Cel mai frig va fi în depresiuni, unde înregistra cel mult 10 grade.
Cum va fi vremea duminică, 2 aprilie 2023?
Potrivit meteorologilor ANM, duminică va ploua temporar în special în jumătatea de nord a țării și pe alocuri cu precădere seara și noaptea în rest. Vor fi averse și descărcări electrice, iar la munte vor fi precipitații mixte.
Temperaturile maxime ale zilei se vor situa între 10 și 20 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 3 și 10 grade Celsius. Pe arii restrânse, dimineața și seara se va forma ceața.
Cum va fi vremea în București
În București, cerul va fi parțial noros, cu ploi trecătoare și de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat, cu rafale de vor ajunge la 40 km/h, iar temperatura maximă a zilei se va învârti în jurul valorii de 17 grade Celsius.
Cum va fi vremea în săptămâna 3-9 aprilie 2023?
Meteorologii atenționează că luni va ploua în nordul, în centrul și vestul țării, pe arii mai restrânse în rest, iar marți o să ningă în zonele montane, dar şi în Transilvania şi în Moldova. În celelalte zone vor fi precipitații mixte.
Miercuri, temperaturile continuă să scadă şi vor fi cel mult 10 grade. Înnorările persistă, va fi lapoviţa în vestul, sudul și estul tari, iar la munte va ninge.
Cod portocaliu de inundații în Caraș-Severin
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis un cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din Caraş-Severin şi Timiş. Hidrologii avertizează că râurile din bazinele hidrografice Bistra şi Bârzava și-ar putea ieși din matcă.
„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie”, au anunţat hidrologii.Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice Bistra, Pogăniş – bazin amonte Ac. Cadar Duboz (afluenţi ai râului Timiş) – judeţul Caraş-Severin şi Bârzava – judeţele: Caraş-Severin şi Timiş.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tău (afluent al râului Pogăniş), râul Bârzava – sector aval S.H. Moniom.De asemenea, hidrologii au instituit cod portocaliu până duminică, la ora 10.00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, judeţul Caraş-Severin. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Comorişte (afluent al râului Caraş), Nera – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Pataş.