Vestul Europei, cuprins de un val de caniculă neașteptat: Peste 40 de grade Celsius în Spania. Cod portocaliu în Franța
Valul de căldură sosit dinspre Spania a progresat miercuri, luând prin surprindere statele din Europa de Vest. Temperaturile înregistrate sunt cuprinse între 30 şi 35 de grade Celsius în toată jumătatea de sud a ţării, raportează Pro Tv.
În Spania s-au atins deja peste 40 de grade în valea Guadalquivir din Sevilla şi în oraşul învecinat Cordoba. Spania se confruntă cu cel mai fierbinte val de caniculă înregistrat la început vară din ultimii 20 de ani.
Satelitul Sentinel-3 a măsurat temperaturi de peste 53 de grade a temperaturii pământului, în unele zone, în data de 14 iunie.
Franța – val de caniculă fără precedent
În Franța termometrele vor arăta peste 38 de grade în următoarele zile, după ce Europa de Vest a fost cuprinsă de un val de caniculă.
Specialişti meteo au plasat 13 departamente din sud-vestul Franţei în alertă portocalie de “caniculă” şi alte 19 departamente în “risc major”, în timp ce temperaturile vor continua să crească până când vor atinge între 36 şi peste 40°C în unele oraşe, vineri şi sâmbătă.
„Alerta portocalie indică faptul că departamentul va atinge pragurile de caniculă în funcţie de criteriile definite. Alerta galbenă indică faptul că aceste praguri vor fi apropiate şi apoi posibil atinse, subliniind căldura foarte ridicată şi gravitatea acesteia”, precizează Canalul Meteo în comunicatul său.
23 de departamente au fost introduse sub codul portocaliu.
„Nopţile se vor menţine foarte calde (20° – 25°C), cu probabile recorduri de temperaturi minime ridicate. În timpul zilei, se vor atinge valori apropiate de 36° până la 40°C din interiorul Bretaniei până în Pays de la Loire, Poitou-Charentes şi Nouvelle-Aquitaine, precum şi în valea inferioară a Rodnei. Pentru Languedoc-Roussillon, valul de căldură se va atenua uşor sâmbătă, odată cu ridicarea unei brize marine”, precizează Canalul Meteo.
Consecințele temperaturilor înalte
Valurile de căldură pot avea un efect negativ asupra vegetației din Franța. Mai mult, departamentul Vaucluse a fost plasat sub alertă de poluare cu ozon – o poluare rezultată din transformarea chimică a altor poluanţi din aerul înconjurător, sub efectul radiaţiilor solare.
De asemenea, autoritățile au atenționat despre pericolul ridicat de izbucnire a incendiilor, rugând populația să fie vigilentă.