Un ciclon mediteranean se apropie rapid de România, aducând distrugeri acolo unde trece. În Italia, s-au înregistrat peste 100 de litri de apă pe metru pătrat, iar Croația se află la un pas de a declara starea de urgență. Nivelul multor râuri s-a dublat în doar 48 de ore, depășind cinci metri. În zonele inundate, barca devine singurul mijloc de transport, iar armata a fost mobilizată pentru intervenții. În același timp, noi ne confruntăm cu zăpada abundentă de pe Transalpina, iar eforturile noastre se concentrează acum asupra îndepărtării zăpezii.
După 14 zile extenuante de efort susținut, atât oamenii cât și utilajele au reușit să curețe doar jumătate din traseul Transalpinei, în fața lor ridicându-se niște nămeți uriași.
Primăvara aceasta, peisajul Transalpinei s-a transformat într-un adevărat colţ de Pol Nord, în urma ninsorilor abundente. Maşinile imense de deszăpezire se chinuie să înainteze doar 200 de metri pe oră, în medie.
„Încărcătorul a făcut 18 kilometri doar cu spatele pentru a arunca zăpada pentru că nu mai aveam unde să o aruncăm datorită nămeţilor care sunt foarte mari. Cu cel puţin un metru mai mari decât în anii trecuţi”, a declarat Sandu Floarea, reprezentant firmă deszăpezire.
Personalul implicat în operațiunile de deszăpezire poate primi sprijin neașteptat din partea condițiilor meteorologice. Un ciclon mediteranean aduce în țară temperaturi remarcabil de ridicate, atingând 30 de grade Celsius în sud, dar vine la pachet și cu furtuni violente și ploi abundente. Aceste schimbări bruște se vor succeda într-un ritm alert, meteorologii indicând că episoadele de ploaie și soare vor alterna frecvent. Se pare că și vara acest an va fi caracterizată de extreme, asemenea primăverii pe care tocmai am încheiat-o.
„Ne apropiem de finalul unei primăveri atipice. În martie şi aprilie a nins mai mult decât întreaga iarnă, astfel ca s-a schiat în condiţii bune inclusiv de 1 Mai. În schimb, mai, în mod normal, cea mai instabilă lună din an, a adus puţine furtuni deocamdată”, a precizat Simona Căpșună, meteorolog Observator.
În Italia, viiturile au cauzat inundații și au ridicat mașini grele de câteva tone. Școlile din Bologna și Ravenna au fost închise din motive de siguranță. În Bosnia și Croația, orașele au fost inundate și oamenii se deplasează cu bărcile. Sute de militari au fost chemați să ajute la evacuări. Jumătate din Europa este sub avertizare de vreme severă.