Septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global

Septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global

Suprafața Pământului a fost mai caldă luna trecută decât în ​​orice septembrie înregistrat la nivel global, a menționat miercuri Programul de observare a Pământului al Uniunii Europene, care evocă posibilitatea ca 2020 să detroneze 2016 de pe primul loc în clasamentul celor mai calzi ani înregistraţi vreodată în epoca modernă.

Anul acesta a înregistrat trei luni de căldură record, respectiv ianuarie, mai și septembrie, a raportat Serviciul Copernicus pentru schimbările climatice.

„În prezent, există puține diferențe între 2020 și 2016 pentru anul actual”, a declarat pentru AFP omul de știință senior Copernicus, Freja Vambourg.

Pentru perioada de 12 luni până în septembrie, planeta a fost cu aproape 1,3 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

Acest lucru se apropie în mod alarmant de pragul de 1,5C pentru impacturile severe, detaliate într-un raport major din 2018 al grupului consultativ al ONU pentru științe climatice, IPCC.

Acordul de la Paris a impus națiunilor să limiteze încălzirea globală la „mult sub” 2C și 1,5C, dacă este posibil, scrie France24.

Până în prezent, Pământul s-a încălzit în medie cu un grad, suficient pentru a crește intensitatea valurilor de căldură mortale, a secetei și a furtunilor tropicale făcute mai distructive prin creșterea mării.

Schimbările climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de arderea combustibililor fosili au luat ritm alert în ultimele decenii.

De la sfârșitul anilor 1970, termometrul global a crescut cu 0,2C în fiecare deceniu, potrivit datelor UE.

Temperaturile din septembrie au fost „excepțional de ridicate” în nordul Siberiei, care, împreună cu o mare parte din Cercul polar, a cunoscut vreme extrem de caldă de luni de zile.

Septembrie a fost brutal în Orientul Mijlociu, cu noi temperaturi ridicate raportate în Turcia, Israel și Iordania.

Părți din Africa de Nord și Tibet au fost, de asemenea, caniculare, în timp ce valorile maxime pe timp de zi au atins 49C în județul Los Angeles la începutul lunii.

În toată California, cinci dintre cele șase mari incendii ale statului din istorie ardeau încă la sfârșitul lunii.

„Septembrie a fost mai cald cu 0,05C decât septembrie 2019, cel mai cald din septembrie anterior”, se spune în raportul Copernicus.

Între timp, gheața marină arctică s-a micșorat la a doua cea mai mică măsură luna trecută, alunecând sub patru milioane de kilometri pătrați (1,5 milioane de mile pătrate) pentru a doua oară de când au început înregistrările prin satelit în 1978, potrivit C3S.

Calota glaciară arctică plutește pe apa oceanului în jurul Polului Nord și, prin urmare, nu contribuie direct la creșterea nivelului mării atunci când se topește. Dar accelerează încălzirea globală.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:29 - Concluziile întâlnirii de gradul zero a delegației americane cu Ilie Bolojan. Surse: A fost o discuție extrem de bună, prietenoasă. În legătură cu alegerile anulate, au fost mulțumiți de clarificările oferite de președintele interimar
12:24 - Tânără din Maramureș, răpită de fostul iubit. Unde a fost găsită femeia, o oră mai târziu
12:17 - Reguli stricte pentru turiști în Parcul Național Cinque Terre: Amenzi de până la 2.500 de euro pentru nerespectarea măsurilor
12:11 - Criză în sistemul public de sănătate. Cum încearcă ministrul Rafila să atragă medicii în spitalele de stat
12:09 - Ce promite George Simion, ca să ajungă la Cotroceni. “Călin Georgescu va apărea și va conduce România” (VIDEO)
11:55 - Și-a ucis cu bestialitate fratele, apoi i-a băgat un par în abdomen. Bărbatul abia ce ieșise din închisoare. Iată ce s-a întâmplat
11:51 - Papahagi, despre delegația SUA care a venit în România: Ar trebui să afle și ei ce era în spatele acestui Georgescu, că el nu era un soi de Trump, care vine să elibereze America de corupție, ci a încercat o lovitură de stat paramilitară și sprijinită de ruși (VIDEO)
11:39 - Rușii nu-i dau credit lui Donald Trump. Serghei Lavrov nu crede că războiul se va încheia curând
11:36 - Cetatea Poienari – Adevăratul refugiu al domnitorului Vlad Țepeș – deschisă din nou pentru vizitare
11:21 - Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce trebuie să faci în fiecare zi pentru a te feri de boli tot anul